За наше голямо удовлетворение това лекарство ни изпрати нашият редовен читател г-н Миленков, което увеличи колекцията ни от народни лекове. Рецептата е много проста и помага много за успокояване на болката в ухото .
Ефективността на лекарството беше потвърдена от многобройни читатели на "За Жената", които споделиха своя опит в коментарите. За приготвянето на лекарството ще ви трябва орех, по-точно орехова черупка и малко олио.
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ОРЕХОВАТА ЧЕРУПКА
Въпреки че твърдата черупка, в която се съхранява безопасно ореховото ядро, изглежда напълно безполезна, защото не може да се яде, тя все пак има безценни лечебни свойства. Твърдата обвивка на орехите е доста богата на биологично активни съединения, включително:
0,81% мазнини; 2,53% протеин; 35,64% екстрактивни вещества; 60,90% фибри; 1,64% пепел. Съставът на ореховата черупка съдържа алкалоиди и аминокиселини, кумарини, фенолкарбоксилни киселини.
При нагряване на орехова черупка в някаква течност от нея се отделят биоактивни компоненти, които придават на средството антибактериални, пегенеративни и противовъзпалителни свойства.
Тинктурата от орехи на базата на алкохол, например, се използва като превръзка при разширени вени. Традиционната медицина използва водата от варенето на орехите и инфузията от смлени орехови черупки във водка като средство за лечение на тромбоза и други проблеми на съдовата система, например при хипертония.
Смята се, че ореховата черупка помага на жените с възпалителни заболявания. Черупките се накисват във вода и се варят, докато течността придобие приятен кафяв нюанс.
Приготвянето на това лекарство обикновено отнема около 15 минути. Използват се чисти орехови черупки без следи от гъбички или мухъл. Сложете 40 грама орехови черупки на чаша вода. Когато заври, течността се оставя да изстине, след което се прецежда и се разрежда с вряла вода преди употреба. Тази течност може да се използва за измиване на зъбите за премахване на зъбен камък, например.
ЛЕЧЕНИЕ ПРИ БОЛКИ В УШИТЕ НА 200 ГОДИНИ
Внимателно отворете ореховата черупка наполовина, с нож извадете ядката от едната половина и напълнете черупката с масло (етерично). Сложете внимателно на предварително загрят котлон да поври около 1-2 минути, като внимавате да не разлеете маслото.
Черупката на ореха ще отдели йод, който ще се комбинира с мазнината и по този начин ще увеличи здравословните качества на маслото. Съберете със спринцовка и внимателно капете в болното ухо, щом течността изстине. Болката веднага отшумява. * Използва се всяко лечебно масло, но най-добре е масло от жълт кантарион.
Коментар на Ванка Паунова: „Правя го, когато някой кашля и има ефект. Слагам олио в черупката, после в една чаена лъжичка на котлона. Щом започне да ври, изчаквам да се охлади, и го изпивам. Има много ползи."
Коментар на Анита Госева: "Вярно, изпробвано и вярно, работи, болката спира"
Коментар на Мария Стойчевска: „Научих това от своята баба и майка, сега го практикувам на дъщеря си, когато се оплаква от болка и е наистина ефективно“
Коментар от Блага Браянова: „Наистина добър съвет. Изпитано и ефективно".
Коментар на Таня Минова: „Когато правя лекарството, слагам парче чесън в ореха и добавям олио. Болката преминава веднага."
Коментар на Елизабета Цветковска: "Точно така, направих го и работи".
Коментар на Вилма Чунова: „Лекарството помага и при настинка и грип, приема се за лечение на кашлица - най-простото и евтино“.