За тестото:
1 кг брашно
1 суха мая
2 супени лъжици сол
500 мл прясно мляко
3 супени лъжици олио или масло
2 яйца
За намазване:
250 гр. масло
За плънката:
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 яйце
2 супени лъжици заквасена сметана
За намазване и поръсване:
1 яйце
кимион, сусам или друга подправка на вкус
Домашните сиренки са чудесна закуска за уикенда, която си подхожда идеално с чаша айрян или топло мляко.
1. Маята се смесва с 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка брашно в чаша топло мляко и се оставя да се активира.
2. Замесва се тесто от всички съставки в рецептата, след което се разделя на 20 топки. Всяко топче се разточва и маже с размекнато на стайна температура масло, след което малките кори се поставят една върху друга, а последната се оставя ненамазана. Оставят се да престоят така около 20 минути.
През това време се приготвя плънката.
3. Настъргват се сиренето и кашкавалът и се объркват със заквасената сметана и яйцето.
4. От тестото се разточва голяма кора с дебелина 5 мм. С чаша или формичка за кръг от тестото се изрязват кръгове, след което в половината от кръговете се изрязват пръстени с по-малка чашка или формичка.
5. Кръговете се намазват с разбито яйце, след което пръстените се слагат върху тях. В средата се поставя малко от плънката.
6. Всяка сиренка се намазва с яйце и се поръсва със сусам или кимион. Докато се загрее фурната, те ще втасат.
7. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Кръгчетата, които сме извадили от пръстените, също се намазват с яйце и поръсват със сусам, след което се пекат.