4-5 ч.ч. брашно (колкото поеме)
1 пакетче суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване на питката)
125 гр. масло
250 мл топло прясно мляко
сусам или маково семе за декорация по желание
Разтворете маята и захарта с малко топла вода и оставете сместа да шупне. Междувременно пресейте брашното в купа, оформете в средата му кладенче и вътре изсипете шупналата мая, млякото, цялото яйце и белтъка от второто (предварително леко разбити с вилица), солта и половината от разтопеното масло. Замесете меко тесто.
Оформете тестото на топка и го оставете да втасва в намаслена купа, покрито с кърпа на топло място. Щом удвои обема си, премесете го отново. Оставете го да втаса още веднъж, след което пристъпете към оформянето на питката.
Разделете тестото на 9 части - четири малки, четири по-големи и една най-голяма за средата.
По-големите топки разточете на кръгове и ги подредете един върху друг в тавата, като мажете помежду им с останалото разтопено масло. С остър нож разрежете корите през средата като звезда, но така че разрезите да не стигат до края на кръга. Получените ъгълчета разтворете навън.
По-малките топки тесто разточете по същия начин, поставете ги (намазани също с масло) в получения кръг, разрежете ги по гориописания начин и обърнете отново ъгълчетата навън. В средата поставете най-голямата топка тесто - цяла.
Оставете така оформената пита на топло да втаса отново, намажете с разбит жълтък, поръсете с мак, сусам и настърган кашкавал, след което печете при 200 градуса в загрята предварително фурна до готовност.
Автор: lakomnik.bg