В северна Бразилия от местната риба приготвят рибна яхния, наречена "Moqueca". Сьомгата в тази рецепта първо се маринова в лайм, червен пипер и кимион, а след това се вари с лук, домати, чушки и кокосово мляко.
Продукти:
За марината:
Половин глава чесън (обелен и намачкан)
2 с.л. пресен сок от лайм
3/4 ч.л. едра морска сол
1 с.л. сладък червен пипер
2 и половина ч.л. сух кимион
1 и половина ч.л. прясно смлян черен пипер
Останалите:
700-900 грама сьомга (нарязана на хапки)
Зехтин
2 средни глави лук (нарязани)
1 голяма зелена чушка (нарязана на кръгчета)
2 средни домата (нарязани на кръгчета)
Сол и прясно смлян черен пипер
400 гр. кокосово мляко
1 голяма връзка пресен магданоз (нарязан на ситно)
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за марината. Оставете сьомгата в марината за поне два часа. Колкото по-дълго я оставите, толкова по-добре.
Залейте дъното на голям огнеупорен тиган с няколко лъжички зехтин. Наредете един слой от нарязания лук, един слой от нарязаната чушка и един слой домати. Подредете отгоре парченцата сьомга, заедно с марината и наредете по още един слой лук, чушки и домати. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете половината от пресния магданоз. Излейте кокосовото мляко отгоре и добавете няколко лъжички зехтин.
Оставете го да заври, намалете котлона и го оставете да къкри на ниска температура за около 30-60 минути, докато зеленчуците станат готови.
Сервира се с ориз и се гарнира с останалият магданоз.