400 гр. телешки дроб
1 с.л. масло
1 с.л. олио
За соса:
1 глава лук
1 с.л. масло
1 чаша червено вино
1 кубче телешки бульон
2 с.л. нишесте
1/4 чаша топла вода
1/4 чаша сметана
1/3 чаша прясно мляко
1/4 чаша балсамов оцет
1 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. захар
сол, черен пипер и чесън на прах - на вкус
С остър нож отстранете ципата от черния дроб. Нарежете го на еднакви кубчета - около 1 см. широки. Загрейте 1 с.л. масло в средно голям тиган, докато засъска. Междувременно нарежете лука и го прибавете към маслото. Задушете, докато лукът стане прозрачен. Прибавете чаша червено вино и кубчето бульон. Оставете виното да къкри няколко минути, докато се разтвори бульонът. Междувременно смесете нишестето с топлата вода, за да се образува пастообразна смес - ако е необходимо, прибавете още малко вода. С постоянно разбъркване прибавете нишестената смес бавно към къкрещия винен сос. Разбърквайте, докато се смесят напълно. Сосът трябва да се сгъсти леко.
Прибавете сметаната и млякото и оставете да къкри още няколко минути при непрекъснато бъркане. Ако сместа е гъста, може да добавите малко вода или мляко.
Овкусете соса с балсамовия оцет и ябълковия оцет, добавете захарта, солта, черния пипер и чесън на вкус.
Загрейте тиган за месото, добавете 1 с.л. масло и 1 с.л. олио. Сложете вътре дроба и го запържете бързо, докато покафенее равномерно от всички стране - около 30 секунди. Махнете тигана от огъня и подправете дроба с малко сол. Оставете в покой няколко минути.
Прехвърлете дроба в друга чиния и налейте винения сос в тигана от дроба. Бавно загрейте тигана, бъркайки добре. Подправете с още сол и пипер, ако е необходимо. Сложете дроба към затопления сос и поднесете незабавно с варен ориз и прясна салата.