Закръгленото коремче не е просто козметичен проблем, а знак за болестни промени в организма, познати като метаболитен синдром, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар. Тя ще се включи в безплатните лекции за проблемите на наднорменото тегло, които ще се проведат от 16 до 19 юни в София, Варна, Пловдив и Бургас.
Понятието метаболитен синдром е от 10 г.
Най-очевидният признак за метаболитния синдром е затлъстяването тип ябълка в кръста. Излишните килограми там водят до усложнения като диабет и високо кръвно налягане.
Безсмислено е да се прави изследване на общия холестерол. Той е маркер единствено за някакви генетични аномалии. По-важно е да се проследи триадата на мастната обмяна,
ако талията
при мъжа
е над 94 см
а при жената - над 84 см. Обикновено се откриват високи триглицериди, нисък добър холестерол и висок лош холестерол. Това са трите основни маркера на метаболитния синдром плюс високото кръвно (над 85 диастолично и над 140 систолично налягане), пояснява лекарката.
Синдромът по своята същност представлява хроничен възпалителен процес. Възпалението буквално плъзва в целия организъм и към първите симптоми може да се добавят псориазис, всички ревматоидни заболявания и синдром на поликистозните яйчници. По-рядко се наблюдават тъмни петна по кожата (акантоза).
Генерализирана атеросклероза (запушване на кръвоносните съдове) е друг неприятен спътник на метаболитния синдром. Често води до инсулт или инфаркт. В момента се наблюдава една единствена застрашаваща епидемия в света и тя е на метаболитния синдром, посочва д-р Папазова.
Над 90% от сърдечно-съдовите заболявания са именно негови усложнения. Синдромът засяга 62-65% от възрастните по света и 22% от децата.
Един известен лекар - Уилям Дейвис, се запитал, какво всъщност се случва със съвременния човек. Защо той се храни по правилата с пълнозърнести храни, диетични маргарини и конфитюри, но въпреки това е дебел? Гледал снимки на своите баби и се чудил, как така те са слаби, макар че не се чували за фитнес.
Отговорът е в храната - те са яли просеник и хляб от лимец и естествени сортове пшеници. Някогашният хляб не е бил бял и пухкав като днешния, обаче хората са били здрави и слаби. Според д-р Дейвис епидемията от метаболитен синдром е заради масовото използване в хранителната индустрия на получени чрез хибридизиране пшенични сортове. Те обаче се възприемат като генетично непознати от нашия организъм и той реагира с възпаление, което е същината на метаболитния синдром. Тези генномодифицирани пшеници възбуждат центрове в мозъка, свързани с пристрастяването, действат му подобно на кокаина и хероина, посочва д-р Папазова.
Има и един друг мит в храненето - че животинските мазнини по принцип са вредни. Само че когато ги консумираме в по-малки количества чрез яйцата например тези мазнини увличат излишните въглехидрати или забавят тяхното навлизане в кръвта. А основната причина за метаболитният синдром е именно бързото навлизане на захарите от генномодифицираните пшеници в кръвта. Как да променим начина на живот?
Добре е човек да се усети още когато започне да пълнее, за да не се стига до диабет и високо кръвно налягане. Първото е да възприеме система на хранене, която усмирява инсулина. Важно е не само какво ядем, но как и кога. Ако се храним ритмично 5-6 пъти на ден, по-трудно се пълнее, защото се увеличава скоростта на метаболизма. Във всяко хранене е добре да има от трите хранителни групи - протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и добри мазнини. Ядем ли тестени храни, те трябва да бъдат съвсем малко - колкото половин длан. Пухкавите готови тестени храни би следвало да се заменят с домашно приготвени. Горещо препоръчвам следните храни като зърна и брашна - лимец, нахут, просо, елда, киноа, амарант, сусам, маково семе, картофи, боб, грах, леща и кестени.
Белият ориз да се замени със сорта басмати, съветва д-р Папазова.
За профилактика на възпалителните и атеросклеротичните промени е добре да се прави прочистване на черния дроб, да се усили физическата активност във всекидневието. Така се освобождава депото на гликогена в мускулите и хормонът инсулин не отлага повече запаси от енергия в подкожните мазнини. Ето и още съвети - преди всяко хранене се пие по чаша топла вода. Общо водата за деня е по 40 мл на 1 кг тегло.
Животинските мазнини се приемат в умерено количество. На всяко хранене има мазнини от сурови семки и ядки, но малко - например 5-6 броя дребни ядки и 2 ореха. Хапвайте по-често сурови семки и ядки, авокадо, маслини. Използвайте зехтин, гроздово и сусамово олио. Избягвайте ленени, конопени и рапични продукти, посочва още д-р Папазова. Те увеличават нивото на мастните киселини омега-6, а това също е проблем за балансираното хранене. За съжаление съвременният човек консумира огромно количество от тях, а омега-6 поддържат възпалителния процес, породен от самото затлъстяване.
Така необходимите за пречистване на черния дроб и овладяване на възпалението минерални соли можем да си набавим с популярната вече и у нас Шуслерова терапия. Класическа е комбинацията между солите с №5 (калиум фосфорикум), 9 (натриум фосфорикум) и 10 (натриум сулфурикум), които повлияват обмяната на веществата. При метаболитен синдром по преценка на специалисти понякога са необходими и други соли. Без сол №7 (магнезиум фосфрикум) не можем да утешим глада за сладко. Тя участва и в контрола на освобождаване на инсулина от бета клетките в панкреаса. Сол №4 (калиум хлоратум) е основна, когато която и да е от жлезите е изтощена. Участва и в регенерацията на съединителнотъканната матрица. Номер 4 ни трябва и за всички лигавици, които в случая са възпалени, за синтеза на колаген и еластин. Тя заедно със сол №6 (калиум сулфурикум) помага при проблеми на черния дроб, но се включва и в терапията на преддиабетни и диабетни състояния. Ако пък се прави профилактика и майката дава соли на детето, подходяща е сол №2 (калциум фосфорикум), която ще го предпази от инсулинова резистентност и не позволява изчерпването на толкова важната за всеки метаболитен процес сол №9.
При вече установен метболитен синдром се започва със солите 5, 9 и 10, а после при нужда могат да се добавят и други комбинации от соли.