Мантии - това е оригиналното име на тези вкусни тестени закуски с плънка от месо . Може да ги наречем и банички, но всъщност са много по-вкусни от нашенската баница.
Джобчета с месо (Мантии)
Необходими съставки:
- 500 мл хладка вода
- 1 чаена лъжичка сол
- 850 г брашно
- 700 г кайма
- 2 глави лук
- 4 супени лъжици мас или масло
- 100 мл олио
- 1 супена лъжица суха подправка (вегета)
- ½ чаена лъжичка черен пипер
За заливката:
- 500 мл кисело млеко
- 1 глава лук
Приготвяне:
750 гр. брашно се посолява, разбърква се малко на ръка, след това се добавя вода и се меси на ръка. Необходимо е тестото да се омеси добре, за да стане еластично (6-8 минути).
Разделете тестото на 5 части, като всяка топка трябва да е около 250 гр. Покрийте ги с прозрачно фолио и кърпа и ги оставете да престоят 30-60 минути. Не по-малко от половин час.
През това време нарязваме чесъна на ситно, добавяме каймата, сухите подправки и черния пипер, след което разбъркваме на ръка. Маслото се разтопява с олиото и когато заври се сваля от котлона. Трябва да заври на силен огън, за да се смесят маслото и олиото.
След като тестото почине, разточете всяка топка на кора с диаметър около 20 см, след което намажете всяка кора с 2-3 супени лъжици разтопено масло и олио. Наредете корите една върху друга, докато ги разстилате. Последната кора не се маже.
Отгоре поръсете с брашно, върху масата поставете чиста покривка, след което и нея поръсете с брашно. Можете да работите и върху работен плот, но тогава ще ви трябва повече брашно, а и тестото залепва по-малко за плата.
Започнете да разточвате наредените кори поръсени с брашно отгоре с точилка, а след това и с ръце към краищата на масата.
Когато сте разточили тънката кора, отрежете надвисналите части (където има удебеляване). Нарежда се 1/5 от плънката по цялата окръжност на кората и се полива леко с разтопеното масло и олиото.
Навийте тестото от външната страна на кръга около месото, след което отрежете, така че да се получи тънко и дълго "геврече". Повтаряйте процедурата до края на кората, докато изчерпите плънката (виж горната снимка).
След това нарежете "гевречетата" на парчета с дължина 3-4 см, така ще получите малки "възглавнички". Ако искате, можете да оформите малките възглавнички поотделно, но това е най-лесният начин.
Намаслете тава с диаметър 35 см, след което наредете изрязаните квадратчета (възглавнички) в кръг. Отгоре ги намажете с останалото разтопено масло. Сложете да се пекат в загрята фурна на 250 градуса до приятен загар.
Накрая, когато се запече, залейте отгоре с киселото мляко, в което предварително сте добавили нарязан на ситно чесън. Оставете за 10 минути покрито с друга тава, след което сервирайте.