Наберете 3 шепи див чесън, докато още го има, и залейте със зехтин - ще благодарите за тази рецепта цял живот!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Наберете 3 шепи див чесън, докато още го има, и залейте със зехтин - ще благодарите за тази рецепта цял живот!
9271
Снимков материал: pixabay.com
Наберете 3 шепи див чесън, докато още го има, и залейте със зехтин - ще благодарите за тази рецепта цял живот!

Сезонът на дивия чесън ( левурда ) бавно, но сигурно започва при нас.

Ако тръгнете да го берете през пролетта, непременно запомнете тази рецепта.

див чесън

Малко хора знаят какво може да направи дивият чесън, ако го залеете с маслиново масло, оставите да се накисне добре и след това го използвате.

Тази рецепта е фантастична не само за укрепване на имунитета, но и за решаване на много други здравословни проблеми.

За какво помага див чесън в зехтин ?

див чесън в зехтин

  • помага при лечение на натъртвания и лошо зарастващи рани
  • подпомага имунитета, повишава защитните способности
  • помощ при грип и настинка
  • подпомага здравословното отслабване – стимулира метаболизма
  • почиства бъбреците, пикочните пътища, насърчава уринирането
  • помага за подобряване на паметта
  • при респираторни заболявания
  • действа благоприятно на червата и стомаха
  • помага срещу безсъние
  • детоксикация на белите дробове - намалява вредното действие на никотина върху човешкия организъм
  • почиства запушените бели дробове и бронхи и облекчава дихателните проблеми
  • почиства организма и черния дроб
  • подобрява външния вид на кожата
  • облекчава проблеми с остеопороза и артрит

див чесън поляна

Имаме нужда от:

  • 80-90 г див чесън
  • 500 мл зехтин

Приготвяне:

олио от див чесън

Измийте дивия чесън и внимателно подсушете всяко листо с кърпа /или хартиено руло/.

Оставете листата да изсъхнат около 1 час върху плота (листата не трябва да са покрити).

Не трябва да има вода в зехтина.

Чесънът се нарязва на ситно и се слага в бутилката.

олио от див чесън рецепта

Залейте със зехтин (може и олио), а ако искате да използвате само за консумация, може да добавите и люти чушки (измити, подсушени, без семки).

Разбъркайте - за да не останат въздушни мехурчета в бутилката, натиснете чесъна, така че да е под маслото.

Сложете в хладилника - ако чесънът изплува на повърхността, след 2 дни го натиснете отново ( ще омекне), за да се покрие с масло.

Съхранявайте в хладилник поне 3 седмици (бутилката трябва да е плътно затворена).

След това прецедете през дебел тензух и отново налейте в бутилката.

Може да престои в хладилник една година, ако сте нетърпеливи - можете да го консумирате и след седмица.

Приемаме го по лъжици всеки ден или за овкусяване на ястията – отлична съставка е например в салати.

олио от див чесън

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft