Заливам тестото с кисело мляко и става вкусотия и чудо! Пухкави и меки до 3 дни след изпичането:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Заливам тестото с кисело мляко и става вкусотия и чудо! Пухкави и меки до 3 дни след изпичането:
Заливам тестото с кисело мляко и става вкусотия и чудо! Пухкави и меки до 3 дни след изпичането:
14023
Заливам тестото с кисело мляко и става вкусотия и чудо! Пухкави и меки до 3 дни след изпичането:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вероятно никога преди не сте опитвали нещо подобно. Това е нов шедьовър от кухнята на Валентина, наша редовна читателка. Всички, които опитаха нейните питки, останаха възхитени от техния вкус, свежест и мекота.

„Направете топчета от тесто и ги оставете да втасат в кисело мляко и олио, тогава ще станат чудни“, казва Валентина и препоръчва тази рецепта на всички, защото е много лесна и проста. Ето какво ви трябва за чудните питки в кисело мляко :

кифлички в кисело мляко

Чудни питки в кисело мляко

Продукти: 

  • 125 г размекнато масло или маргарин
  • 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 1 яйце
  • 1 малка чаена лъжичка захар
  • 300 мл кисело мляко
  • 100 мл вода (всички съставки трябва да са със стайна температура)
  • 3 супени лъжици брашно
  • около 900 г брашно
  • 2 чаени лъжички сол

Заливка:

  • 100 мл зехтин или разтопено масло
  • 200–250 мл кисело мляко

И още:

  • сусам или ленено семе за поръсване

Приготвяне: 

В дълбока купа сложете омекналото масло и го размажете малко с вилица или шпатула. С пръсти пуснете прясната мая и добавете едно яйце, което преди това е било на стайна температура. Разбъркайте добре, след това добавете 1 чаена лъжичка захар, кисело мляко и вода.

натрошена мая

За по-лесно и по-добро смесване на съставките добавете около три супени лъжици брашно. След това сместа се разбива енергично, докато стане хомогенна и без бучки. Разбийте с телена бъркалка или лъжица, както ви е по-лесно. Добавете половината от цялото брашно и 2 чаени лъжички сол към тази смес.

тесто замесване

Преди да започнете да добавяте останалото брашно и да започнете да месите на ръка, разбъркайте всичко заедно с лъжица или шпатула, докато брашното поеме напълно течностите. Трябва да се получи средно меко тесто, което да не лепне по ръцете. За да получите правилната еластичност, завършете тестото върху работна повърхност.

фитил тесто

Оформете руло  и го разделете на 12 приблизително равни части, които оформете на топки. В дълбока купа сложете зехтин или разтопено масло, колкото да покрие дъното и намажете топчетата. Намазнете всяка топка тесто от всички страни и я оставете в купата.

топки от тесто

След това залейте топчетата с кисело мляко, което е било на стайна температура. Залейте равномерно всички топки, покрийте ги със стреч прозрачно фолио и оставете да втасат половин час. Подгответе тавата, като през това време леко я намазните и постелете с хартия за печене.

кифлички със заливка

След половин час топките тесто ще са втасали и ще са поели почти цялото кисело мляко, затова внимателно ги прехвърляйте в тавата с лъжица и шпатула. Разбийте едно яйце с 2-3 супени лъжици от останалото кисело мляко, след което ги намажете отгоре.

кифлички с кисело мляко

Поръсете ги със сусам, след което включете фурната да загрява до 200 градуса (400 F). Докато фурната се загрява, топките тесто ще втасат още малко, така че ги сложете във фурната за около 20 минути.

пухкави питки с кисело мляко

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft