Може би сте опитвали прочутата Влашката баница , която е характерна със спираловидните лентички. Досега обаче знаехме само рецептата за соления вариант. Този път наша читателка от Северна България ни представи тази вкусотия в сладкия ѝ вариант, с кокос.
Ето какво пише Мария: „Баницата е идеална, опитах да я приготвя и с канела, вместо кокос, и се получи идеална! Препоръчвам я на всеки, който няма много опит с тестото, защото процедурата е наистина проста. Ето какво ви трябва за сладката Влашка баница с кокос ":
Влашка баница с кокос
Продукти:
300 г универсално брашно
1 яйце на стайна температура
150 мл хладко прясно мляко
1 чаена лъжичка суха мая (3 г)
30 г течен мед (1,5 супени лъжици)
1/2 ч.л. (3 г)
15 мл олио (1 супена лъжица)
За плънката:
1 разбито яйце (отделете 1 супена лъжица за намазване)
2 супени лъжици захар (25 г)
60 г кокосово брашно + една шепа за поръсване
2 супени лъжици несолено масло (28 г)
Приготвяне:
Добавете 1/2 пакетче мая към 150 мл хладко мляко, след което разбъркайте, за да се разтвори. След това добавете едно яйце на стайна температура, 30 мл течен мед, 15 мл олио, след което разбъркайте добре, докато всички съставки се разтворят и изравнят.
Постепенно добавете брашното (300 г) към сместа от течните съставки. Няма нужда от ръчно месене, защото тестото е доста меко и лепкаво. Необходимо е да се разбърка добре с шпатула, докато стане гладко и компактно.
Покрийте тестото и го оставете на топло място за около час и половина, докато удвои обема си.
Междувременно пригответе плънката: Разбийте с вилица едно яйце, след което заделете една супена лъжица (по-късно ще ви трябва, за да намажете баницата).
Добавете захарта (25 г) към разбитото яйце, след което разбъркайте добре, така че захарта да започне да се топи. След това добавете кокосовите стърготини (60 g) и омекналото масло на стайна температура (28 g). Смесете всички съставки до гладкост.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност, поръсете го с брашно и оформете топка. Сплескайте малко тестото с ръце, за да му придадете форма, след което с помощта на точилка разточете на квадрат 30х30 см. Тестото залепва лесно, така че за да получите желаната форма, си помагайте с ръце.
Намажете тънък слой от кокосовата плънка върху половината кора.
След това я прегънете три пъти, както следва: повдигнете ненамазаната страна и я сгънете до една трета от кората (покривайки част от "кокосовото" тесто), а след това от другата страна просто прегънете и съединете краищата.
Така ще получите продълговата, широка и дебела ивица сгънато тесто. Разделете го наполовина, след това на четвъртинки, след това на осмини - ленти с дебелина приблизително 2 см.
Вземете едно парче с пръсти от двата си края, след това го разтегнете и го усучете на спирала два пъти, сякаш изстисквате кърпа. Подредете спиралите в средно голяма форма, предварително леко намазнена или застлана с хартия за печене.
Покрийте баницата с фолио и я оставете на топло място за още половин час или докато втаса хубаво. След това я намажете със заделеното яйце (може да добавите и няколко капки олио) и поръсете отгоре с малко кокос.
Сложете баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Когато се изпече, извадете от фурната, покрийте я с кухненска кърпа да изстине за няколко минути, след което я сервирайте.