Днес ще ви предложим един лек и страхотен десерт, който няма как да не ви хареса, заради божествения си вкус.
Желето е студен десерт, който се приготвя на основата на желатин. Плодове, конфитюри, различни сладка и дори извара се добавят като сладка съставка.
Преди да започнете приготвянето на желе, желатинът трябва да се разтвори във вода. Много е важно да научите как да го правите правилно. Разредете желатина само в студена течност с температура не повече от 20 градуса. Ако използвате топла вода, желатинът просто няма да се разтвори.
Потопен в течност, той набъбва за половин час. След това добавяте основата - сок, компот или плодов сироп - и го затопляте на водна баня, докато се разтвори напълно.
Тънкости при приготвянето на желатина
Много е важно да се спазват всички необходими пропорции, за да не се получи гума. Ако имате 20 грама желатин, разбъркайте го с един литър вода. В крайна сметка получавате треперещо желе Малко повече желатин (от 40 до 60 г) за същия 1 литър вода - ще получите желе, което ще трябва да бъде нарязано.
За да изглежда плодовата плоча красива и желатинът равномерно разпределен във форма, е необходимо плодът да се нарязва фино.
Не замразявайте желатин във фризера, в противен случай ще получите кристализирана маса.
Не забравяйте да обърнете внимание на срока на годност на желатин, изтекъл може да ви развали цялото ястие.
Нискокалоричното мляко и какаовите желета са високо смилаеми. Желатинът помага за подсилване на костите, ноктите и косата. Вкусните десерти с желатин изискват минимални разходи и малко количество продукти. Предлагаме ви топ опции за приготвянето му.
Десерт желе с мляко
СЪСТАВКИ
1 супена лъжица желатин
0,5 л вода
3,5 супени лъжици мляко
3 супени лъжици захар
щипка ванилия
ПОДГОТОВКА
Изсипете желатина на прах в охладена сварена вода и го оставете да се накисва за половин час, след което натиснете внимателно. Загрейте млякото до кипване и добавете захар към него. След това варете още съвсем малко и премахнете от котлона
С непрекъснато разбъркване на млякото, добавете нашия пресован желатин. Оставете масата да се охлади и я подправете с ванилия.
Шоколадов суфле
СЪСТАВКИ
8 яйца
200 г захар
1 л мляко
50 г какао
25 g желатин
4 g ванилия
ПОДГОТОВКА
Разделете яйцата- жълтъци от белтъци. Смесете жълтъците с какаото на прах и млякото. Преди това какаото трябва да се разреди с мляко. При ниска топлина сместа се загрява, като се разбърква непрекъснато. Отстранете и продължете да разбърквате, добавете желатин, напоен в хладка вода. Разбийте белтъците заедно с ванилията до стабилна пяна и добавете към охладената маса в пенливото състояние.
Разбъркайте, сложете във форми и изпратете на хладно място.
Желе с кисело мляко
СЪСТАВКИ
40 g желатин
0,5л. вода
2 супени лъжици кисело мляко
50 г какао
100 g захар
лимонена кора
2 супени лъжици коняк
ПОДГОТОВКА
Желатинът, оставете за известно време в много студена вода, след което го залейте с гореща вода и разбъркайте много добре. Добавете киселото мляко, предварително разбито със захар.
В сместа добавете настърган зърна от любим плод и алкохол. Готовото желе разлейте във всякакви форми.
Желе "Мляко за въздух"
СЪСТАВКИ
0,5 литра мляко
2 супени лъжици захар
100 ml вода
25 g желатин
щипка ванилия
ПОДГОТОВКА
Потопете желатинът във вода и изчакайте да се подуе. Разтворете захарта в млякото и го сварете, добавете и ванилията. Разтворете желатинът в прясно свареното мляко. Разбийте млякото, докато се образува устойчива пяна. Получената смес се разпределя в готови форми и се поставя на студено място.
Поддръжниците на здравословното хранене предпочитат домашно приготвеното желе като алтернатива на печените сладкиши. Благодарение на полезните си свойства и интересния вкус, желето е отлично сладко за децата.
Особено желе във формата на LEGO части ! Така десертът ще предизвика буря на емоциите във всяко дете - ярки, прозрачни бонбони с необичайна форма, с които можете да играете и преди да ядете. Ако харесвате нашите рецепти, споделете връзката с приятели в социалните мрежи. Бон апетит