През зимата на всички ни липсват сочните летни зеленчуци, които освен това са стрували стотинки в сезона или напълно безплатни - от собствената ви градина. Особено когато реколтата е богата, започваме да се чудим как да използваме изобилието от плодове и зеленчуци, което сме произвели и неизменно ни идва идеята за някакъв вид зимнина. Някои правят компоти, други сладка, трети зеленчукови заготовки и т.н.
Но най-добрият начин да съхраните плодовете и зеленчуците свежи до зимата е да ги замразите. Днес ще поговорим за различните начини да замразим тиквички - любимия зеленчук на лятото. Основната хитрост е да не ги размразявате преди готвене, а да ги добавите към ястието направо замразени. Тогава вкусът ще остане същият, какъвто е бил през лятото.
Има няколко начина за приготвяне на тиквички за зимата . Първият и класически е да ги нарежете на кръгове. Подредете върху дъски и тави, покрити с фолио, и замразете.
След това бързо ги прехвърлете в пликове, внимателно отстранете въздуха и завържете здраво. Такива тиквички са чудесни за яхнии и супи през зимата.
Вариант втори - лодки. Идеални за пълнене през зимата. Нарежете тиквичките наполовина и извадете сърцевината, но не я изхвърляйте - ще я използваме малко по-късно.
Увийте "лодките" в прозрачно фолио, една по една. Замразете на порции - 2, 4, 6 в плик.
Поставете приготвените порции "лодки" в пликове и пъхнете във фризера.
Третият, също популярен начин на замразяване, е на кубчета. Нарежете тиквичките на кубчета с обичайния размер, разпределете ги в разлати съдове и ги замразете.
Прехвърлете замразените тиквички в пликове и ги пъхнете във фризера. Такива тиквички може да използвате в различни видове яхнии, зеленчукови гювечи и супи.
И накрая, последният и също успешен начин, е да ги настържете на фино ренде. Тук може да използвате предварително извадената сърцевина на тиквичките. Отцедете добре сока и разпределете настърганите тиквички на порции - например по 0,5 кг всяка.
Сложете порционните пликчета в по-голям плик и замразете. Тази заготовка е идеална например като добавка към мляно месо - стават невероятно сочни кюфтета!