Занзибарски пилаф

вход през zajenata.bg
Занзибарски пилаф
admin
Добавена от: admin
10639
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1/2 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
няколко цели карамфила
1 пръчица канела (или няколко щипки смляна канела)
няколко шушулки кардамон (или няколко щипки смлян кардамон)
олио за пържене
няколко скилидки чесън
2 ч. л. пресен джинджифил
3 ч. ч. ориз (суров)
2-4 глави лук (нарязани)
500 гр. - 1 кг. месо (телешко, пилешко, агнешко, риба или скариди; нарязано на малки парченца)
2-4 домата (нарязани; може и от консерва)
2-4 картофа (обелени и нарязани на четвъртинки)
1 ябълка (обелена и нарязана на филийки; по желание)
1 ч. ч. стафиди (по желание)

Сложете кимиона, черния пипер, карамфила, канелата и кардамона в тензух и го завържете. Поставете тензуха в чаша, покрийте го с топла вода и оставете настрани.
Счукайте заедно чесъна и джинджифила и ги оставете настрана. Измийте ориза и го оставете настрана.
Загрейте олиото в дълбока тенджера. Запържете лука, докато се избистри. Разбъркайте. Прибавете чесъна и джинджифила. Продължете да бъркате и да пържите докато вкусовете се смесят.
Прибавете месото, разбъркайте и пържете на силен огън, докато месото покафенее от всички страни. Намалете температурата и пържете още няколко минути. Извадете месото и по-голямата част от лука и ги оставете настрани. Прибавете ориза в тенджера и бъркайте, така че всяко зрънце на ориза да се оваля с олио. Прибавете подправките и водата. Разбъркайте. Изчакайте 5 мин. Прибавете доматите. Покрийте с капак и варете няколко минути. Бъркайте от време на време.
На всеки няколко минути проверявайте дали е необходима още вода (или бульон) и ако е така, добавяйте. Разбърквайте след всяко добавяне на течност. След 10 мин. прибавете картофите, ябълките и стафидите (ако използвате такива), месото и лука. Покрийте отново с капак и продължете да проверявате дали е необходимо още вода. Варете на слаб огън още 10 мин.
Махнете тенджерата от котлона, но не махайте капака. Сложете тенджерата в гореща фурна за още 10-20 мин. Цялата влага трябва да бъде погълната от ориза, а картофите да са омекнали. Сервирайте пилафа горещ, като не забравяте да извадите тензуха с подправките. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft