Десертът е незадължителна, но много приятна част от нашето меню. Вярно е, че някои правят избор в полза на отказ от сладкиши, придържайки се към правилното хранене. Но няма нужда да се правят такива жертви. В крайна сметка има десерти, които могат да се нарекат не само вкусни, но и здравословни и дори диетични. Една от тях е запеканка от извара с ягоди .
Един от моите приятели, който се занимава активно с нейното здраве и хранене, ни покани на гости. За почерпка на масата имаше гювеч от извара със сезонно горско зрънце. Бяхме изключително изненадани, но една приятелка каза, че дори спортен треньор й позволил да яде този десерт . Вкусът на гювеча се оказа превъзходен, което накара тази рецепта да се настани в готварската ми книга.
Гювеч от извара с ягоди: лек десерт за възрастни и деца
Особеността на този десерт е, че благодарение на изварата, гювечът е възможно най-нежен и ефирен. В зависимост от вашите желания можете да регулирате количеството захар или да добавите заместител. В същото време гювечът може да се консумира и топъл, и студен, защото това не влияе на вкуса. Гювечът е идеален за диетата на деца и възрастни , така че си струва да приготвите по-голяма порция.
Рецепта за запеканка от извара с горски плодове
Съставки:
500 г извара
3 яйца
250-300 г ягоди
150 г захар
70 г царевично нишесте
Лимон
Щипка сол
пудра захар на вкус
1.В стъклена купа смесете яйцата, захарта и солта. С миксер разбийте всички съставки до побеляване на яйцата.
2.Изварата за гювечи трябва да се доведе до еднородност. Тук ще ви помогне блендер, месомелачка или обикновено сито с лъжица. Добавете настърганата кора на един лимон към изварата. Ако не харесвате миризмата на лимонова кора, можете да я замените с ванилия или ванилова захар. Само той трябва да се добави към яйцата по време на разбиването.
3.Добавете яйчената смес към настърганата извара и разбъркайте добре. За да направите това, можете да използвате миксер или блендер, за да направите масата възможно най-гладка и хомогенна. Добавете пресятото нишесте и разбъркайте отново всичко.
4.Измийте ягодите, отстранете дръжките и нарежете на парчета. Добавете плодовете към тестото, като разбъркате добре, така че да се разпределят равномерно.
5.Намажете формата, в която ще се приготвя гювечът с извара с ягоди, намажете с масло и поръсете с брашно или грис.
6.Изпратете формата с тестото във фурната, загрята до 180 градуса за 40-45 минути. Готовата запеканка охладете и по желание поръсете с пудра захар. Добър апетит!