Ако имате кайма, можете да направите безброй различни ястия. Но сякаш винаги повтаряме едно и също: мусака, спагети Болонезе, кюфтета, пълнени чушки... Ето страхотно предложение за ново и интересно ястие , което се приготвя много просто и бързо.
Запеканка Пълно стомахче
Продукти:
500 г кайма смес
1 средна глава лук
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1/2 чаена чаша лют пипер
1 ч.л. червен пипер на прах
1 средна тиквичка
1 домат
1 настърган морков
малко сол и черен пипер
2 яйца
200 мл кисело мляко
малко олио за намазване на ястието
100 г кашкавал и малко суха подправка/копър
Приготвяне:
Сложете каймата в по-дълбок съд и добавете ситно нарязания лук и две скилидки чесън. Подправете с половин чаена лъжичка черен пипер, чаена лъжичка сол, малко лют пипер (ако не обичате люто, не добавяйте) и една чаена лъжичка червен пипер на прах.
Разбъркайте добре и комбинирайте съставките. Можете да разбъркате с лъжица, а още по-добре, ако омесите сместа на ръка. Месото трябва да поеме добре всички подправки и да остане компактно. Оставете настрана, докато приготвяте зеленчуците.
Измийте добре тиквичката и след това я настържете от едрата страна на ренде. Посолете настърганите тиквички с една чаена лъжичка сол, разбъркайте и оставете за минута-две, докато се отцеди излишната течност, която трябва да се прецеди.
Добавете ситно нарязан домат и един настърган морков към тиквичките. Подправете с половин чаена лъжичка черен пипер и разбъркайте. Намажете съда, в който ще печете ястието (моят е керамичен съд с размери 22х22 см).
Разпределете равномерно сместа от каймата на дъното и заравнете с лъжица. Разпределете равномерно сместа от настъргани зеленчуци върху месото. Изравнете и включете фурната да се загрее на 200 градуса.
В отделна купа с вилица се разбиват три яйца, след което се добавят 200 мл кисело мляко. Разбъркайте до гладкост, след което залейте зеленчуците. Разбъркайте малко с вилицата, за да може да проникне по-дълбоко, след което наредете резенчета тънко нарязан домат отгоре.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за половин час. След това извадете ястието за кратко, поръсете с настърган кашкавал и я върнете в загрятата фурна да се пече още пет минути, докато се разтопи. Отгоре може да поръсите малко сух копър.
Да ви е сладко!