Запеканка с патладжани и гъби

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Вегетариански
Запеканка с патладжани и гъби
Запеканка с патладжани и гъби
admin
Добавена от: admin
18192
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

250 г гъби
30 г краве масло
2-3 патладжана
2 стръка лук
1 скилидка чесън
2 с. л. олио
1 с. л. доматено пюре
50-100 г кашкавал
галета за поръсване
за белия сос:
200 мл прясно мляко
30 г краве масло
1 с. л. брашно
1 жълтък
1-2 щипки индийско орехче
черен пипер и сол на вкус 

Патладжанът се обелва, нарязва се на полумесеци, посолява се и се оставя да се изцеди от горчивия сок. След това парчетата се подреждат в намаслена тава, поливат се с малко олио и се пекат в силно загрята фурна, докато се зачервят .Лукът и чесънът се режат на колелца и се кавърдисват в сгорещената смес от краве масло и олио. Добавят се нарязаните на едри парчета гъби и доматеното пюре, посолява се на вкус, разбърква се и се оттегля от котлона.Маслото за белия сос се разтопява в малка тенджера, след това се сипва брашното и се запържва за около 1 минута до златисто. В тенджерата се налива студеното прясно мляко и когато кипне, се поръсва с индийско орехче, черен пипер и сол. Жълтъкът се разбива в купа и в него постепенно се налива полученият плътен бял сос, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече.В намазнена с масло и поръсена с галета форма (тавичка) се сипва малко от белия сос, след това се нарежда пласт от изпечените патладжани, върху него се нанася от гъбената смес и се поръсва с кубчета кашкавал. Ястието се залива с малко от соса и се пече около 30 минути в умерено загрята фурна.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft