1,250 кг картофи, нарязани на тънки филийки
750 гр. ряпа - обелена и нарязана на тънки филийки
2 1/2 чаши гъста готварска сметана (за разбиване)
2 1/2 чаши пълномаслено прясно мляко или смес от мляко и сметана
1 ч.л. прясна мащерка - нарязана
1 с.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер
225 гр. смес от сирена (тип моцарела, проволоне, може и кашкавал)
140 гр. сирене грюер (или твърд кашкавал) - настъргано
Смесете сирената в голяма купа и оставете настрана. Сложете всички продукти (освен сирената) в тенджерка. Варете на тих огън, докато картофите са почти готови (леко сурови). Намазнете правоъгълна тавичка с олио или масло. Сложете една трета от сместа с картофи и ряпа в тавата и покрийте с 1/3 от сирената. Продължете да редувате на пластове продуктите, докато се изчерпат. Накрая излейте останалата сметанова смес от тенджерката върху картофите и ряпата, така че почти да ги покрие.
Печете в загрята предварително на 175 градуса фурна за 25-30 минути, или докато повърхността започне да образува мехурчета, а картофите омекнат.
Оставете запеканката да почине 15 минути, преди да сервирате, така че да се стегнат сирената и сосът.