2 кг. кралски скариди
Марината:
1/2 чаша пресен сок от лайм (от около 2 лайма)
Кората на 2 лайма
2 чаши портокалов сок
2 с.л. тайландски рибен сос
2 с.л. соев сос
2 с.л. мед
1 с.л. паста от лимонова трева (може да замените с 1/4 чаша лимон или сок от лайм)
1 ч.л. запържено сусамово олио
1 ч.л. смлян червен пипер
2 ч.л. сух джинджифил или около 2 см. пресен джинджифил, нарязан
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 връзка зелен лук, разрязан по диагонал
1 връзка пресен кориандър, накълцан грубо (около 1 чаша), запазете половината за украса
За соса:
1/4 чаша тайландски рибен сос
1/4 чаша портокалов сок
1/2 чаша кремообразно фъстъчено масло
1/2 чаша мед
1/4 чаша соев сос
1 лайм + кората и сока
1/2 ч.л. сусамово олио, запържено
2 зелен лук, нарязан – за украса
Обелете и почистете скаридите. Разбийте добре всички съставки за маринатата, освен лука и кориандъра. Разделете по равно скаридите, лука и кориандъра и ги прехвърлете в 2 големи залепващи се плика. Излейте половината от маринатата върху скаридите в единия плик, а другата половина – в другия. Запечатайте и оставете в хладилник пликовете (от 1 до 24 часа, по-добре по-дълго време).
Загрейте фурната на 220 градуса. Използвайки щипци или голяма лъжица, извадете скаридите от маринатата и ги поставете върху тавичката на фурната, облечена с хартия за печене. Извадете и лука и кориандъра и ги подредете около скаридите (количеството е достатъчно за 2 тавички). Сложете тавичката на средната решетка. Запечете скаридите за 8-10 минути. Наблюдавайте ги, за да не прегорят. Когато станат розови на цвят и вече не са прозрачни, отстранете ги от фурната. Подредете скаридите, лука и кориандъра върху плато и украсете с малко пресен кориандър.
Разбъркайте всички съставки за соса, освен зеления лук. Налейте в малка сосиера и украсете със зелените листенца лук.