Зарадваха ме с цяла щайга домати от село. Даже не му мислих - миналата година ги излапахме още...
5 Август 2017
99435
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Сезонът на доматите е в разгара си! По традиция във всеки дом те се консервират за бъдеща употреба. Природата им е дала уникален вкус и полезни свойства. Днес ще ви зарадваме с 3 различни начина, по които може да съхраните реколтата от домати за зимата , така че да им се насладите пресни, сушени или като вкусна добавка в ястията.
Консервиране на домати за зимата
- Сушени домати
Сушените домати имат направо фантастичен вкус. На първо място, ако ги приготвите у дома, ще спестите порядъчна сума, защото купешките струват доста. И на второ място, те са изключително вкусни. Добавят се към зеленчукови салати, яйца, тестени изделия, пици и други апетитни печива. А ако ги счукаме и смесим с босилек, се получава отлично допълнение към сандвичи.
Трябват ви: 1,5 кг домати , черен пипер на вкус, 5-6 с.л.
зехтин , 2 скилидки чесън , сол , босилек , захар - на вкус.
Изплакнете доматите и ги подсушете. След това ги нарежете на половинки и махнете дръжката. Покрийте тавичка с фолио или хартия за печене. Наредете отгоре нарязаните на резени домати и ги подправете със сол, черен пипер и босилек. Поръсете ги с малко захар, а след това - напръскайте хубаво със зехтин и смлян чесън. Пъхнете ги в предварително загрята на 150 градуса фурна за 3-3,5 часа. Наредете ги в буркани още горещи, след което ги залейте с отделения в тавата зехтин. Затворете плътно с капаци и ги сложете в горещата фурна за 30 минути. Под бурканите подложете силиконова подложка или сгъната кърпа. Извадете бурканите, обърнете ги и оставете да изстинат. Замразени домати
Направете разрези на доматите на кръст и ги бланширайте за 20 секунди във вряща вода. Извадете, отстранете външната обвивка, нарежете ги на четвъртинки и ги наредете в пакети за замразяване. Непременно изкарайте въздуха от пликовете, преди да ги запечатате! Замразените домати могат да се добавят директно към супи, яхнии, пържени или солени пайове.
![домати през зимата](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/3%20(2)(74).jpg)
Домати от буркани като пресни
Много интересен начин за съхранение! Доматите не се заливат с кипяща вода или маринатата, а преминават пълна термична обработка във фурната , направо в бурканите. Благодарение на този трик зеленчуците запазват почти оригиналния си свеж вкус .
Изплакнете доматите и ги подсушете. След това ги нарежете на половинки и махнете дръжката. Покрийте тавичка с фолио или хартия за печене. Наредете отгоре нарязаните на резени домати и ги подправете със сол, черен пипер и босилек. Поръсете ги с малко захар, а след това - напръскайте хубаво със зехтин и смлян чесън. Пъхнете ги в предварително загрята на 150 градуса фурна за 3-3,5 часа. Наредете ги в буркани още горещи, след което ги залейте с отделения в тавата зехтин. Затворете плътно с капаци и ги сложете в горещата фурна за 30 минути. Под бурканите подложете силиконова подложка или сгъната кърпа. Извадете бурканите, обърнете ги и оставете да изстинат.
Подходящи за сушене са месестите зеленчуци със средна големина, след което заготовката се съхранява в хладилник.
Направете разрези на доматите на кръст и ги бланширайте за 20 секунди във вряща вода. Извадете, отстранете външната обвивка, нарежете ги на четвъртинки и ги наредете в пакети за замразяване. Непременно изкарайте въздуха от пликовете, преди да ги запечатате! Замразените домати могат да се добавят директно към супи, яхнии, пържени или солени пайове.
![домати през зимата](https://zajenata.bg/root/f/uploads/images/3%20(2)(74).jpg)
Много интересен начин за съхранение! Доматите не се заливат с кипяща вода или маринатата, а преминават пълна термична обработка във фурната , направо в бурканите. Благодарение на този трик зеленчуците запазват почти оригиналния си свеж вкус .
Обелете доматите и ги нарежете на четвъртинки, напълнете ги в чисти, сухи буркани, покрийте с капаци и ги пъхнете във фурната (140 ° С) в продължение на 75 минути. Бурканите трябва да бъдат в легнало положение . Извадете ги от фурната, увийте ги в кърпа и ги оставете така, докато изстинат.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари