Понякога, въпреки всички торти и сладкиши, кифлички и кремове, най-много харесваме "добрите, стари" палачинки. Рецептата за хубаво тесто е много проста: яйца, брашно, мляко или вода, малко сол и - готово е за пържене.
Разбира се, много домакини ще кажат, че газираната вода е задължителна, но честно казано, палачинките могат да бъдат перфектни и без нея. Една от хитростите на готвачите е да добавят малко бакпулвер, но и това не е задължително.
Същата е ситуацията и с мазнината – някои слагат малко олио в тестото, а други само леко намазват тигана преди всяка палачинка. Но защо понякога палачинките се получават жилави , каквито и съставки да сложим в тестото?
Отговорът е много прост, но малцина го осъзнават: защото бъркате тестото твърде дълго! Това е най-разпространената грешка на начинаещите , тези, които нямат опит в кухнята, затова смятат, че е необходимо да се вложат колкото се може повече усилия и така палачинките ще бъдат много по-вкусни.
Истината е, че при продължително бъркане в тестото се развива повече глутен и заради него палачинките стават жилави. Цялата "тайна" всъщност е там, че тестото трябва да се разбърка, колкото да няма бучки в него.
А ето и една изключително сполучлива рецепта за меки палачинки :
Разбийте яйцата с вилица с малко сол (може и да разпенвате с миксер, ако желаете, първо белтъците, докато станат на сняг, а след това добавете един по един жълтъците), след това добавете млякото и накрая брашното.
Когато добавяте брашното, трябва да го разбъркате само толкова, колкото е необходимо, за да се разтвори в течните съставки и да няма бучки. Всяко продължително бъркане и разбиване ще предизвика повече освобождаване на глутен.
Оставете така приготвеното тесто за кратко в покой, след което добавете вода по желание до желаната плътност. Като изпържите палачинките, ще са меки като душичка!