200 гр. царевично брашно
400 гр. обикновено брашно
2 яйца
20 гр. прясна мая
250 мл топло прясно мляко
1/2 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
За намазване:
80 гр. меко масло / маргарин
1 яйце
Първо с малко топло мляко, захар и щипка брашно се активира маята, след което заедно с посочените съставки се омесва гладко тесто. Тестото се намазва с масло и се оставя на топло да втасва.
След това се разточва върху поръсен с царевично брашно плот на кора с правоъгълна форма с дебелина около половин сантиметър. Намазва се със смес от разбито яйце и разтопено масло, и се прегъва на две откъм дългата страна. Нарязва се на ленти с ширина от 5 см, които се разрязват през средата, но така че разрезът да не достига ръбовете на тестото (виж снимката). Двата противоположни края на всяка лента се промушват през отвора в средата няколко пъти, така че да се оформят спирали.
Така приготвените спирали се оставят да починат 15 мин., след което се пекат в загрята фурна до златисто.