Сигурно и вие си затваряте зелеви листа за зимата . Сезонът на сармичките си иска сериозна подготовка през лятото.
Зелеви листа за сарми
Отделете кочана от главата зеле. Сварете главата на умерен огън в слабо осолена вода. Отделете листата с вилица, когато са готови (лесно ще се отделят от главата на зелето). Охладете ги и отрежете по-дебелата част в края на всеки лист.
Поставете по 4-5 листа, завити на руло, плътно в буркан. Ако желаете, можете да поставите на дъното нарязан корен от хрян, синапено семе и магданоз. Напълнете бурканите догоре със саламура: на 1 литър вода добавете 3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица захар.
Преди да започнете да приготвяте сармичките, първо хубаво измийте зелевите листа или ги залейте с вода за една нощ, така че да се отдели излишната сол.
Приятен апетит!