Защо бадемът е толкова полезен дори и в малки количества? 7 причини да хапвате всеки ден по няколко ядки

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Защо бадемът е толкова полезен дори и в малки количества? 7 причини да хапвате всеки ден по няколко ядки
23742
Снимков материал: pixabay.com
Защо бадемът е толкова полезен дори и в малки количества? 7 причини да хапвате всеки ден по няколко ядки

Бадемите са рядък случай, в който вкусната храна  е и здравословна. Това е един от най-добрите източници на калций (повече, отколкото в млякото), и се усвоява по-добре. Разбира се, това се отнася само за пресни бадеми , но не и за печени.

Смята се, че редовната употреба на бадеми намалява риска от проблеми със сърдечно-съдовата система, затлъстяване и диабет тип 2. Нека да разберем как свойствата на бадемите ще променят тялото ви, ако ядете 4 ядки всеки ден.

 

Ползите от бадемите за организма

 

Намален холестерол
Бадемите могат да намалят "лошия" холестерол и да повишат нивото на "добрия". Просто заменете обичайната си закуска с шепа бадеми и ще предотвратите запушването на артериите.

Косата става силна и блестяща
Бадемите, сякаш са създадени за красотата на косата ви. Съдържа почти всички витамини и минерали за възстановяване на здравето на косата. Бадемите стимулират растежа, антиоксидантът витамин Е намалява окислителните процеси и укрепва косата. Витамин В прави космите по-плътни и придават естествен блясък. Между другото, дори древните египтяни втривали бадемово масло в скалпа си от пърхот, за да омекотят и подхранват косата.

Сърцето работи по-добре
Това е отлична превенция на риска от инфаркт, инсулт и заболяване на периферните артерии. Шепа бадеми съдържат полезни омега-3 мастни киселини, които са необходими за правилното функциониране на сърдечно-съдовата ви система.

Бадемите са отличен източник на l-аргинин , който прави стените на артериите по-гъвкави, предотвратява образуването на кръвни съсиреци от блокиране на кръвния поток и причинява спиране на сърцето. Затова е по-добре винаги да ядете ядки с кафява кора.

Бръчките се изглаждат
Всички ние искаме да преодолеем проклятието на стареенето и бадемите са необходими в тази борба, поради високото си съдържание на манган и витамин Е. Манганът е необходим за производството на колаген . А витамин Е предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, появата на лунички, старчески петна, възпаления и бръчки.

Храносмилането се подобрява

Бадемите също са чудесен източник на пребиотици . Тези вещества осигуряват плодородна почва за възпроизводството и растежа на полезни чревни бактерии. Те помагат храната да се абсорбира много по-добре и предпазва от чревни инфекции. Така бадемите ще бъдат много полезни, ако имате дисбиоза, подуване на корема и коремна болка, лош дъх и лошо храносмилане. В този случай можете да порционирате бадеми до 30 бр. на ден.

Последните проучвания са установили, че редовната употреба на пребиотици укрепва имунната система и намалява риска от рак, сърдечни заболявания и ревматоиден артрит.

Отслабвате по-бързо
Въпреки че са достатъчно мазни, не трябва да се притеснявате изобщо: това е полезна мононенаситена мазнина . Лека бадемова закуска засища добре между храненията, така че няма да се нахвърлите на обяд и вечеря. Хората, които консумират бадеми ежедневно, са по-малко привлечени от „нездравословни“ въглехидрати (сладкиши, бисквитки, кифлички).
 

Мозъкът работи по- добре.

Според изследвания, изобилието на витамин Е в тялото ви помага да поддържате когнитивната функция, паметта и мозъчната дейност. А магнезият и протеините укрепват и възстановяват мозъчните клетки , което е много важно в респектираща възраст. Грижата за мозъка през целия живот намалява риска от болестта на Алцхаймер и бадемите наистина могат да помогнат.

Вижте какъв прост и вкусен начин да подобрите здравето и външния си вид. Ако обожавате бадемите, тогава не е необходимо да се ограничавате само до 4 ядки на ден. Но не забравяйте, че дневната норма е 23 ядки (163 ккал и 14 г мазнини). Имайте това предвид, когато броите калории . Насладете се на бадемите : подправете салатите с тях, добавете към сладкиши и основни ястия или просто хапвайте така!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft