Бадемите са рядък случай, в който вкусната храна е и здравословна. Това е един от най-добрите източници на калций (повече, отколкото в млякото), и се усвоява по-добре. Разбира се, това се отнася само за пресни бадеми , но не и за печени.
Смята се, че редовната употреба на бадеми намалява риска от проблеми със сърдечно-съдовата система, затлъстяване и диабет тип 2. Нека да разберем как свойствата на бадемите ще променят тялото ви, ако ядете 4 ядки всеки ден.
Ползите от бадемите за организма
Намален холестерол
Бадемите могат да намалят "лошия" холестерол и да повишат нивото на "добрия". Просто заменете обичайната си закуска с шепа бадеми и ще предотвратите запушването на артериите.
Косата става силна и блестяща
Бадемите, сякаш са създадени за красотата на косата ви. Съдържа почти всички витамини и минерали за възстановяване на здравето на косата. Бадемите стимулират растежа, антиоксидантът витамин Е намалява окислителните процеси и укрепва косата. Витамин В прави космите по-плътни и придават естествен блясък. Между другото, дори древните египтяни втривали бадемово масло в скалпа си от пърхот, за да омекотят и подхранват косата.
Сърцето работи по-добре
Това е отлична превенция на риска от инфаркт, инсулт и заболяване на периферните артерии. Шепа бадеми съдържат полезни омега-3 мастни киселини, които са необходими за правилното функциониране на сърдечно-съдовата ви система.
Бадемите са отличен източник на l-аргинин , който прави стените на артериите по-гъвкави, предотвратява образуването на кръвни съсиреци от блокиране на кръвния поток и причинява спиране на сърцето. Затова е по-добре винаги да ядете ядки с кафява кора.
Бръчките се изглаждат
Всички ние искаме да преодолеем проклятието на стареенето и бадемите са необходими в тази борба, поради високото си съдържание на манган и витамин Е. Манганът е необходим за производството на колаген . А витамин Е предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, появата на лунички, старчески петна, възпаления и бръчки.
Бадемите също са чудесен източник на пребиотици . Тези вещества осигуряват плодородна почва за възпроизводството и растежа на полезни чревни бактерии. Те помагат храната да се абсорбира много по-добре и предпазва от чревни инфекции. Така бадемите ще бъдат много полезни, ако имате дисбиоза, подуване на корема и коремна болка, лош дъх и лошо храносмилане. В този случай можете да порционирате бадеми до 30 бр. на ден.
Последните проучвания са установили, че редовната употреба на пребиотици укрепва имунната система и намалява риска от рак, сърдечни заболявания и ревматоиден артрит.
Отслабвате по-бързо
Въпреки че са достатъчно мазни, не трябва да се притеснявате изобщо: това е полезна мононенаситена мазнина . Лека бадемова закуска засища добре между храненията, така че няма да се нахвърлите на обяд и вечеря. Хората, които консумират бадеми ежедневно, са по-малко привлечени от „нездравословни“ въглехидрати (сладкиши, бисквитки, кифлички).
Според изследвания, изобилието на витамин Е в тялото ви помага да поддържате когнитивната функция, паметта и мозъчната дейност. А магнезият и протеините укрепват и възстановяват мозъчните клетки , което е много важно в респектираща възраст. Грижата за мозъка през целия живот намалява риска от болестта на Алцхаймер и бадемите наистина могат да помогнат.
Вижте какъв прост и вкусен начин да подобрите здравето и външния си вид. Ако обожавате бадемите, тогава не е необходимо да се ограничавате само до 4 ядки на ден. Но не забравяйте, че дневната норма е 23 ядки (163 ккал и 14 г мазнини). Имайте това предвид, когато броите калории . Насладете се на бадемите : подправете салатите с тях, добавете към сладкиши и основни ястия или просто хапвайте така!