Признаваме, невероятните гръцки ястия завладяват всеки път сърцата ни. Затова продължаваме да ви радваме с чуждестранни рецепти. Този път ще ви покажем как се приготвят вкусни кюфтета по гръцки
Ястието се приготвя на базата на 2 вида кайма: свинска и телешка. Освен това котлетите по гръцки имат специален пикантния вкус. Всичко благодарение на успешния набор от подправки и добавянето на мента. В оригиналната рецепта са пържени. Но ние предлагаме по-нежен вариант. Ако желаете, можете да изпечете и във фурната. Резултатът е също толкова вкусен!
Съставки
Свинска кайма 500 g
Телешка кайма 500 g
Хляб 100 g
Лук 150 g
Чесън 2 скилидки
Домат 1 бр.
оцет 3 супени лъжици
Зехтин 2 с.л.
Сол вкус
Черен пипер (смлян) вкус
мента 4 супени лъжици
Пшенично брашно на вкус
риган 0,5 ч.л.
Слънчогледово олио вкус
фета сирене
Приготвяне:
Накиснете хлябът във вода, извадете го и го добавете към каймата. Смесете добре.
След това настържете лука, чесъна и обеления домат на едро ренде. Добавете съставките към каймата. Добавете също риган, оцет, черен пипер и зехтин. Омесете каймата.
След това добавете нарязаната джоджен към каймата и разбъркайте. Поставете каймата в хладилник за поне 1 час.
Оформете малки кюфтета със същия размер от каймата. Вътре във всяко увийте парче фета сирене. След това леко оваляйте в брашно и изпържете в добре загрят тиган със слънчогледово масло.
Поставете готовите кюфтета върху хартиени кърпи, за да премахнете излишната мазнина.
Гръцките кюфтета са готови. Сервирайте ястието с любимата си гарнитура и салата от пресни зеленчуци. Кюфтетата са подходящи за обилна семейна вечеря или празник. Добър апетит!