Почти всяко лято в социалните мрежи "изплуват" стари снимки от плажа , датиращи от 70-те и 80-те години на миналия век.
В тези весели летни сцени мнозина забелязват едно и също нещо: всички изглеждат много слаби . Възможно ли е всички да са били слаби?
Писателят и колумнист Джордж Монбиот проведе проучване, за да намери отговора. Той установи, че хората всъщност са яли повече през 70-те години на миналия век, отколкото сега, и също така, че физическата работа днес е по-трудна, отколкото през онези години.
Но има важна разлика: той установи, че хората днес ядат повече захар, която се съдържа в много продукти.
В миналото сме яли повече, но по различен начин - днес на човек купуваме два пъти по-малко прясно мляко, но 5 пъти повече "йогурт" (а, както знаем, не всяко кисело мляко е качествено), 3 пъти повече сладолед и цели 39 пъти повече млечни десерти, показа изследването му.
Купуваме два пъти по-малко яйца, отколкото през 1976 г., но една трета повече зърнени закуски и два пъти повече зърнени бисквити и снаксове; наполовина от общото количество картофи, но 3 пъти повече чипс.
Докато директните ни покупки на захар са намалели рязко, захарта, която консумираме в напитки и сладкарски изделия, е скочила неимоверно много.
„Промяната не се случи случайно. Както Жак Перети твърди във филма си „Мъжете, които ни направиха дебели“, хранителните компании са инвестирали сериозно в разработването на продукти, които използват захар, за да заобиколят нашите естествени механизми за контрол на апетита, както и в опаковането и рекламата на тези продукти, включително и използването на подсъзнателни аромати. Те наемат армия от учени по храните и психолози, за да ни подмамят да ядем повече от необходимото, докато техните рекламодатели използват най-новите открития в неврологията, за да преодолеят съпротивата ни“, казва Монбиот.