Пълнените зелеви сармички са вкусно, но донякъде отнемащо време ястие. Следователно всеки начин да го опростим струва колкото злато.
Методът за задушаване на зеле в микровълнова фурна е само началото. Известно е, че готварската печка може бързо и лесно да превърне хрупкавите листа в меки пълнена сармички. Тук обаче има още трикове.
А най-хубавото е, че това са Бързи зелеви сарми без месо - ето рецептата:
Бързи зелеви сарми без месо
Продукти:
- 1 глава зеле
- 300 г ориз
- 1 чаша мляко
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 1 малка връзка магданоз
- 700 мл доматена пасата
- 2 супени лъжици черен пипер
- Сол, черен пипер, риган, розмарин
Приготвяне:
Сварете ориза по рецептата на опаковката. Изрежете сърцевината на зелевата глава и налейте млякото вътре. Завива се в кухненско фолио и сложете в микровълновата за около 15 минути.
Снимка: YouTube
Загрейте малко мазнина в тиган и добавете наситнения лук. Задушава се докато стане стъклен. Добавете пресования чесън.
Когато лукът омекне, го залейте със 100 мл доматена пасата и добавете чушката. Подправете на вкус. Оставете да къкри без капак, докато сосът леко се редуцира. Добавете ориза и разбъркайте добре.
Охладеното зеле нарежете на листа. Наредете ги едно до друго и ги напълнете - по желание на по-голямо руло или на отделни листа като традиционните сарми. Поставете ги в огнеупорен съд.
Снимка: YouTube
С останалия доматен сос се заливат сармичките. Поставете във фурната, предварително загрята на 180 градуса. Пече се около 30 минути .
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!