Защо да накисваме орехите във вода преди ядене и как да го направим правилно

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Защо да накисваме орехите във вода преди ядене и как да го направим правилно
36213
Снимков материал: pixabay.com
Защо да накисваме орехите във вода преди ядене и как да го направим правилно

Водата омекотява вкуса на ядките и ги освобождава от вредните компоненти. Това прави продукта по-полезен.

Как да накисваме правилно ядките, обясниха д-р Кристин Микстас и диетологът Кели Макгрейн.

Защо ядките се накисват

Ядките са важна част от диетата и здравословна закуска, която осигурява на тялото основни витамини и минерали. Ядките, богати на фибри, протеини, мастни киселини, предотвратяват много заболявания, свързани с кръвната захар, холестерола и други нарушения. За да получите максимална полза от консумацията на продукта, препоръчително е да го накиснете във вода .

видове ядки

Диетологът Кели Макгрейн споделя ползите от накисването на ядки:

  • Улеснява храносмилането. Ядките имат твърда текстура и могат да бъдат трудни за смилане, а накисването ги омекотява и ги прави по-лесни за смилане.
  • Неутрализира антинутриентите. Ядките и бобовите растения съдържат малък процент фитинова киселина, която намалява бионаличността на редица микроелементи, според автора на изследването Мунир Черян.
  • Подобрява бионаличността на хранителните вещества. Накисването на ядките прави някои микроелементи по-достъпни за усвояване.
  • Подобрява вкуса и текстурата. Някои ядки съдържат танини, които придават горчив вкус. Накисването помага да се отървете от него.
  • Премахва замърсяванията и бактериите. Накисването ви позволява да се отървете от различни видове замърсители, които могат да бъдат на повърхността на ядките.

Защо да накисваме орехи?

орехи в чаши

Накисването на орехите помага за неутрализиране на фитиновата киселина и танините, които правят продукта горчив. След накисване ядката става по-мека, по-лесно смилаема и позволява на тялото да получи повече хранителни вещества, отколкото от суровата ядка. Както отбелязва д-р Кристин Микстас , горчивината на ореха може да се дължи на неправилно съхранение. Мазнините, на които са богати ядките, могат да гранясват, ако се съхраняват неправилно, което прави продукта горчив. В този случай е малко вероятно накисването да се справи с проблема. Гранясването е характерно и за други видове ядки.

Как се накисват правилно ядки

накиснати ядки във вода

Накиснатите ядки можете да ядете веднага или да ги изсушите във фурната, в сух тиган или в специална сушилня. Въпреки че накисването донякъде улеснява храносмилането и насърчава наличността на хранителни вещества, ненакиснатите ядки също са здравословни и вкусни. Техните хранителни свойства и наличието на микроелементи могат да бъдат подобрени чрез смилане.

Как се накисват ядки?

Ето един лесен начин за накисване на ядки:

Поставете ядките в купа, добавете топла чешмяна вода. Трябва да покрие всички ядки. Посолете водата (1 ч. л. на 140 г ядки) и разбъркайте. Покрийте купата и оставете на плота за една нощ или 8-12 часа.

Изцедете течността, изплакнете ядките. Отстранете кожата за по-гладка текстура. Подсушете ядките с хартиена кърпа.

Различните видове ядки се накисват за различни периоди от време. Така например, бадемите изискват най-много време за накисване - 12 часа. Това се дължи на високото съдържание на танини и доста плътната обвивка на зърното. Орехите се накисват във вода за 8-12 часа. Фъстъците и лешниците се препоръчва да се накисват за 8 часа, а кашуто, което няма плътна обвивка, за 6 часа. Това време е достатъчно за неутрализиране на горчивината и фитатите.

Важно е да запомните, че консумацията на танини и фитинова киселина не винаги е вредна. И двата антинутриента проявяват антиоксидантни ефекти и предпазват от сърдечни заболявания и някои форми на рак. По-специално, фитиновата киселина забавя окислителните реакции, които се случват с участието на желязо, и намалява риска от рак на дебелото черво и други възпалителни заболявания на червата, пише авторът Джон У. Итън. Следователно не е необходимо да се отървете напълно от тези елементи.

бадеми във вода

Накисването на ядките подобрява смилаемостта им и усвояването на определени хранителни вещества. Някои хора предпочитат вкуса и текстурата на накиснати ядки. Не е необходимо обаче да накисвате ядките, за да се насладите на ползите им за здравето. Както накиснатите, така и суровите ядки съдържат много важни хранителни вещества, включително антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини.

Внимание! Материалът е само за информационни цели. Не бива да прибягвате до описаните в него методи на лечение без предварителна консултация с лекар. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft