Защо да пъхнете карамфил в глава лук?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Защо да пъхнете карамфил в глава лук?
25087
Снимков материал: pixabay.com
Защо да пъхнете карамфил в глава лук?

Карамфилът е добре позната подправка. Определено сте срещали изсушени, неотворени пъпки от карамфил в магазините. Струва ми се, че най-известните рецепти, които не можем да си представим без карамфил, са греяно вино, мариновани гъби и, колкото и да е странно, маринована риба

Какво е толкова „супер мощно“ в нея?

Карамфилът е една от най-древните подправки в света. Тя веднага намери практическо приложение в медицината. Факт е, че в допълнение към антивирусния, противовъзпалителния, имуномодулиращ ефект, той има и изразен аналгетичен ефект.

Аз лично се убедих в това. Веднъж силно си почесах венците, започна възпалението. Пъпката от карамфил не само облекчава болката, но и ускорява заздравяването на раната. 

Между другото, карамфиловото масло се използва широко в стоматологията (по-специално в процеса на правене на временни пломби).

Но разбира се, както всичко на този свят, карамфилът има противопоказания и трябва да се запознаете с тях, преди да започнете да се опознавате отблизо.

И така, с чудодейните свойства всичко е ясно – просто вълшебна подправка, а сега да се върнем към готвенето.

Вкусен карамфил

Бързо напред към Франция. Именно тази кулинарна столица на света ни подари букет "Гарни" - пакет от билки и аромати (като целина или праз), вързани заедно с готварски влакна за супи или сосове за добавяне на вкус и аромат.

Свързаният сноп след това се суспендира в утаяващата течност , така че да може лесно да се извади и отстрани в края на готвенето.

Няколко пъпки карамфил се забиват в обикновен лук (на вкус, но препоръчвам да не се увличате, карамфилът има доста мощни ароматни свойства, 5-6 парчета ще са достатъчни). Този лук се слага в бульони, в печени, в задушено зеле - където и да решите. Въпросът е да придадете на ястието специален вкус по този начин; а когато ястието е готово, този лук се отстранява лесно и никой няма да получи горчива и пикантна пъпка в чинията. Ако все още не сте опитвали такъв лайфхак, не забравяйте да го използвате. Наистина е много удобно.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft