Великденска торта със сушени плодове - това е перфектният празничен десерт, ако не сте почитатели на козунака или пък не умеете да го приготвяте сами. Семпла и декоративна, но много вкусна и ароматна.
Великденска торта със сушени плодове
Продукти:
- 260 г брашно
- 1 щипка сол
- 12 г бакпулвер (1 пакетче)
- 3 яйца
- 225 г захар
- 120 мл олио
- 240 мл прясно мляко
- 1 супена лъжица ванилов екстракт
Освен това:
- 1 ябълка
- настъргана лимонова кора
- сок от 1/2 лимон
- 50 г стафиди (жълти и кафяви)
- 50 г шарени захаросани плодове
- 30 г едро смлени орехи
- 1 супена лъжица нишесте
За бялата глазура:
- 100 г пудра захар
- 2-3 супени лъжици мляко (колкото е необходимо)
- смес от ядки и захаросани плодове за украса
Приготвяне:
1. Включете фурната да загрее на 180 градуса. Добавете щипка сол и бакпулвер към брашното. В по-дълбока купа разбийте яйцата на пяна като постепенно добавяте захарта. След това добавете олиото, млякото и ванилията, след което разбъркайте.
2. Постепенно добавете брашното към течните съставки. Загладете, за да няма бучки, но сместа да остане пенлива. Постелете или намаслете и набрашнете форма с размери 29х12 см и височина 6 см.
3. Нарежете ябълките на парчета по-малки от хапка, добавете настърганата лимонова кора и сока от половин лимон. Добавете нарязани ядки, стафиди и нарязани захаросани плодове. Добавете лъжица нишесте и разбъркайте.
4. РЕДЕНЕ: една трета от тестото, половината от плодовата смес, една трета от тестото, половината от плодовата смес и завършете с тесто. Пече се в добре загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути.
5. Оставете сладкиша да изстине, след което го залейте с бялата глазура (разбъркайте пудрата захар с малко прясно мляко, за да се получи гъста аморфна смес) и украсете с нарязани захаросани плодове.
Да ви е сладко!