Диетолог обясни защо трябва да ядем по 4 яйца всеки ден:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Диетолог обясни защо трябва да ядем по 4 яйца всеки ден:
Диетолог обясни защо трябва да ядем по 4 яйца всеки ден:
14852
Диетолог обясни защо трябва да ядем по 4 яйца всеки ден:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бърканите яйца са най-популярното ястие в света. Яйцата съдържат протеин, който бързо се усвоява от тялото. Протеините са с ниско съдържание на калории, а яйчните жълтъци са с високо съдържание на витамини, така че не трябва да ги изключвате от диетата си. Диетолозите препоръчват да се ядат варени яйца вечер, защото те бързо дават усещане за ситост, потискат глада и насърчават отслабването. Днес ще ви разкажем какви витамини има в яйцата и какви са ползите от яйцата за хората .

варено яйце

ПОЛЗИТЕ ОТ ЯЙЦАТА ЗА ЧОВЕКА

100 g от този продукт съдържат 150 калории. В жълтъка има поне 8 пъти повече калории, отколкото в белтъка. В организма яйцето е 97% смилаемо и почти не съдържа въглехидрати. Яйцето съдържа повече от 40 витамина: витамини от група В, А, С, D, Е, РР. Яйцата съдържат калий, магнезий, цинк, селен, мед, желязо, йод, натрий и още половината Менделеева таблица.

Селенът, цинкът и кобалтът в яйцата влияят на имунната и храносмилателната система. Те имат и антиоксидантни свойства за тялото. Лутеинът в жълтъка е добър за зрението, а холинът е полезен за черния дроб. Холинът, рибофлавинът, витамините А и D в яйцето са най-ценните за човешкия организъм. Биотинът е протеин, който влияе върху качеството на кожата, косата и ноктите.

сандвич с яйца

Диетолозите имат различни мнения за това колко яйца да се ядат на ден. Всичко зависи от състава на човешкото тяло, начина на живот и толерантността към този продукт. Диетолозите не налагат никакви ограничения за белтъците, а възрастните се съветват да консумират 2-3 яйца седмично. Учените все още разследват този факт. Засега няма доказателства, че ежедневната консумация на яйца има отрицателен ефект върху човешкото здраве.

КАКВИ ЯЙЦА СА ПО-ДОБРЕ ЗА ЯДЕНЕ

Д-р Ерик Берг е експерт по здравословно кето хранене и автор на бестселърите "Здравословно кето" и "7-те принципа за изгаряне на мазнини". Самият д-р Ерик Берг спазва кето диета, чиято същност е да намали въглехидратите и да увеличи мазнините в ежедневната си диета. Ерик Берг казва, че възрастен мъж трябва да яде четири яйца всеки ден. Така човек ще получава дневен прием на здравословни мазнини, витамини и микроелементи. Яйчният белтък се усвоява от тялото също толкова добре, колкото и майчиното мляко. В това отношение е по-добро от месото и рибата.

пържени яйца

Яйцата не трябва да се консумират сурови. За да запазите възможно най-много хранителни вещества, по-добре е яйцата да се приготвят на пара, да се сварят или изпържат в тиган без олио. Доктор Ерик Берг казва, че дори този момент на смесване при приготвянето на разбито яйце има ефект върху загубата на полезни хранителни вещества. Така че яйцето ще бъде по-полезно за вашето здраве, ако го сложите в тиган и бъркате, докато белтъкът побелее. Това ще бъде много по-добре приготвено, отколкото да сложите яйцето в купа, да разбиете и след това да го излеете в тигана.

правилно приготвяне яйца

Качеството на самите яйца зависи от средата, в която се отглеждат кокошките. Много е важно пилетата да ходят по моравата, да ровят тревата и да се хранят с бръмбарите там. Това ще обогати яйцата им с полезни свойства. Домашните яйца са най-здравословни. Ако нямате възможност да закупите яйца от фермер, струва си да ги проверите, преди да купите в магазина.

Повърхността на здравите кокоши яйца е гладка. Черупката на пресните яйца е матова, но след една седмица яйцата стават лъскави. Яйцата с ненарушена черупка могат да се съхраняват в хладилник до 12 седмици, но на стайна температура могат да се съхраняват при студено време до един месец. Не трябва да се ядат яйца с повредена черупка.

пресни яйца

НАШИЯТ СЪВЕТ КЪМ ВАС

Ако обичате да ядете преди лягане, но мечтаете за по-тънка снага, белтъците ще ви помогнат да се доближите до мечтата си. Диетолозите използват термина "метаболитна точка". Диетолозите го определят като времето, когато човек изяде варено яйце или постно пиле точно преди лягане. По този начин тялото ви използва повече енергия за смилане на храната по време на сън, така че можете бързо да забележите загуба на тегло. 

Кое е любимото ви ястие с яйца?

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft