Тиквата е била отглеждана още преди 3000 години. Древните гърци са използвали изчистена тиква, като съд за пиене.
Използвали са я за понижаване на температурата при тежкоболни , лекували са запек, нервни разстройства и сърдечни болки . Заради нейните лечебните свойства са я отглеждали навсякъде. Тя може дълго време да се съхранява и не изисква прекалени грижи.
Тиквата е много полезен за здравето зеленчук , тя е богата на всички витамини от групите С, В, Е, РР, и даже редките витамини Т, които спомагат за регулирането на обмяната на веществата в организма, и витамин К – необходим за кръвосъсирването.
Освен витамините тиквата съдържа и макро и микро-елементи , необходими за нормалното функционироне на човешкия оргавизъм. Честата консумация на тиква спомага на тялото ни да си набави всички елементи, които са ни необходими, за да сме здрави. Освен това тя е и нискокалорична и може да се използва при всички диети.
Тиквената диета е особено популярна, тъй като помага да се отървем от излишните кирограми без да увредим организма си. Тя е много лесно усвоима и това я прави подходяща и за по-възрастни хора, тъй като тогава организмът е отслабен и има проблеми с храносмилането . Особено благоприятна е при хора, страдащи от различни стомашно-чревни заболявания. Тя може да помогне да се отървете от язва на стомаха, дванадесетопръстника или гастрит.
Тиквата извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Това нейно свойство е подходящо за профилактика на пикочни заболявания , като пиелонефрит .
Полезна е не само вътрешността на тиквата, но и нейните семки, от които се рафинира масло. То не отстъпва по полезни свойства на никое хранително масло. Използва се и за приготвяне на лекарства, които спомагат за нормалното функциониране на нервната система и намаляват холестерола в кръвта.
Тиквените семки се препоръчват при всякакви паразити в организма. Например, ако някой страда от глисти, консумацията на тиквени семки (заедно със зелена ципа), в продължение на една седмица, ще му помогне да се изчисти.
Семките помагат да се избавим и от кожни заболявания , като пърхут, себорея. Те съдържат цинк, който е полезен за кожата. Лицето се изчиства от неприятните пъпки, ако често консумирате сурови тиквени семки .
Освен че е много полезна, тиквата е и много вкусна. Тя може да се пече, пържи, маринова, вари. За подсилване на лечебните й свойства трябва да се приема в комбинация с мляко.