Защо е полезно лененото семе
Въпреки че лененото семе съдържа доста разнообразно количество на полезни съставки, то дължи популярността си на 3 основни компонента:
- Фибри – Съдействат за поддържане редовността на червата и чревната дейност. Притежават чудесно “почистващо” червата свойство от токсини и слузещи вещества. Ленените фибри са чудесна храна и за добрите бактерии, които поддържат чревната флора, а и оттам здравето на стомашно-чревния тракт и целия организъм. Лененото семе притежава разтворими и неразтворими фибри.
- Протеини – Във всеки 100 гр ленено семе се съдържато около 20 г протеини. Протеините от ленено семе се усвояват лесно от организма и съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае.
- Лигнани – Лигнаните са фитоестрогени, съдържащи се във висококачествени хранителни влакна, като например зърнени храни, ядки, плодове и зеленчуци. Лигнаните имат анти-бактериални и анти-ракови свойства. Съдържат растителен естроген и имат антиоксидантни свойства. Учените смятат, че комбинацията от лигнани и естроген в обмяната на веществата, и хормоналния баланс, в допълнение към антиоксидантните свойтства на лененото семе и съдържанието на фибри, може да обясни защо народи, при които приемът на храни богати на лигнани е по-традиционен, имат по нисък процент на боледуване от рак. Установено е, че семената от ленено семе са най-богатият източник на растителни лигнани, като съдържанието им е 100 пъти по голямо от това на следващата храна богата на тях – овесените трици.