Специалисти обясниха защо не е добра идея да ядете парче хляб , което не е засегнато от плесен , дори и да сте отстранили засегнатата част от хляба.
Вероятно сте забелязали мухлясал хляб и сте си помислили, че е добре просто да премахнете мухлясалата част, докато можете да ядете останалото, което изглежда страхотно.
Д-р Каран Радж обаче отправи категорично предупреждение, заявявайки, че в случай, че върху хляба се появи мухъл, дори порция, която изглежда добре, не е безопасна.
Снимка: pixabay
Тревожното е, че това, което изглежда като "безобидна" плесен, може да бъде потенциално много вредно за здравето. Видимата плесен е само "върхът на айсберга" на много по-голям проблем, обяснява лекарят.
За да запазите здравето си, лекарят съветва да се сбогувате с хляба.
Докато някои видове мухъл са годни за консумация, като например тези, открити в синьото сирене и антибиотиците, други могат да представляват сериозен риск за здравето.
Снимка: pixabay
Има хиляди различни видове мухъл. Някои вероятно са безвредни, докато други не са, като Rhizopus stolonifer. Този тип мухъл често се среща в хранителни продукти, като хляб.
„Почти невъзможно е да се определи дали мухълът е безвреден само въз основа на външния вид, тъй като някои видове могат да произвеждат опасни микотоксини, които могат да бъдат смъртоносни“, предупреди лекарят.
Дори загряването на хляба няма да неутрализира тези опасни микотоксини, така че просто изхвърлете хляба, ако забележите мухъл, за да избегнете отравяне.
Снимка: pixabay
Признаците, че имате отравяне с мухъл, включват:
Един от най-честите предупредителни признаци за отравяне с мухъл е алергична реакция (кихане и хрема), придружена от сълзене и сълзене на очите, сърбящ кожен обрив и метален вкус в устата. Може също да се появят главоболие, диария, гадене и повръщане.