Заради тази ОГРОМНА грешка палачинките ни стават жилави като гума!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Заради тази ОГРОМНА грешка палачинките ни стават жилави като гума!
8004
Снимков материал: pixabay.com
Заради тази ОГРОМНА грешка палачинките ни стават жилави като гума!

Понякога, въпреки всички торти и сладкиши, кифлички и кремове, най-много харесваме "добрите, стари" палачинки. Рецептата за хубаво тесто е много проста: яйца, брашно, мляко или вода, малко сол и - готово е за пържене.

Разбира се, много домакини ще кажат, че газираната вода е задължителна, но честно казано, палачинките могат да бъдат перфектни и без нея. Една от хитростите на готвачите е да добавят малко бакпулвер, но и това не е задължително.

купчина палачинки

Същата е ситуацията и с мазнината – някои слагат малко олио в тестото, а други само леко намазват тигана преди всяка палачинка. Но защо понякога палачинките се получават жилави , каквито и съставки да сложим в тестото?

Отговорът е много прост, но малцина го осъзнават: защото бъркате тестото твърде дълго! Това е най-разпространената грешка на начинаещите , тези, които нямат опит в кухнята, затова смятат, че е необходимо да се вложат колкото се може повече усилия и така палачинките ще бъдат много по-вкусни.

Истината е, че при продължително бъркане в тестото се развива повече глутен и заради него палачинките стават жилави. Цялата "тайна" всъщност е там, че тестото трябва да се разбърка, колкото да няма бучки в него.

тесто палачинки

А ето и една изключително сполучлива рецепта за меки палачинки :

Разбийте яйцата с вилица с малко сол (може и да разпенвате с миксер, ако желаете, първо белтъците, докато станат на сняг, а след това добавете един по един жълтъците), след това добавете млякото и накрая брашното.

Когато добавяте брашното, трябва да го разбъркате само толкова, колкото е необходимо, за да се разтвори в течните съставки и да няма бучки. Всяко продължително бъркане и разбиване ще предизвика повече освобождаване на глутен.

Оставете така приготвеното тесто за кратко в покой, след което добавете вода по желание до желаната плътност. Като изпържите палачинките, ще са меки като душичка!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft