Изследвания на Мичиганския университет, показват, че броколите съдържат вещества, които унищожават раковите клетки и могат да попречат на развитието тумор на млечната жлеза .
Специалистите са категорични, че този ефект се дължи на веществото сулфорафан. То има свойството да унищожава раковите клетки, без да им дава възможност да се делят неконтролируемо и увреждат здравите клетки и тъкани.
Влиянието на сулфорафан е тествано върху пациентки, страдащи от рак на гърдата .
Според научния екип, екстрактът от броколи или сулфарафанът биха могли да се изпозват в бъдеще за превенцията и лечението на злокачествени заболявания .
Освен това броколите съдържат и други вещества с противотуморно действие. В тях се намира два пъти повече витамин С от портокала, чийто протективен ефект срещу свободните радикали е известен. Когато количеството на свободните радикали се намали, се ограничава и негативното им влияние върху клетките и израждането им в ракови.
Броколите съдържат още калий, необходим за водно-електролитния баланс и селен – минерал, с доказано противотуморно действие.
Богати са и на калций. Специфичното при консумацията им е, че минералът е по-усвоим от броколите, отколкото от киселото мляко.
Зеленчукът е с високо съдържание на фибри, което улеснява стомашно-чревната перисталтика .
Броколите са идеална храна за хора, които спазват диета. Те са нискокалорични и за разлика от зелето не подуват стомаха.
В сравнение с пресните, пакетираните, замразени броколи са с по-ниско съдържание на хранителни вещества . Цветчетата на броколите са по-богати на бета-каротин от стеблата им. Обикновено производителите отделят голяма част от стеблата на броколите преди пакетирането им, затова замразените броколи съдържат с около 35% по-малко бета-каротин, два пъти повече натрий, два пъти по-малко калций и съвсем малко желязо, рибофлавин и витамин С, отколкото пресните броколи.