Слънчогледът (Helianthus annuus) е едногодишно растение, което е култивирано и отглеждано най-много заради богатите си на мазнини семена. Известен е фактът, че от неговите семена се произвежда олио, като в наши дни слънчогледът е третата по мащаб на производство маслодайна култура след соята и рапицата.
Когато слънчогледът попаднал в Европа, той бил смятан само за декоративно растение и европейците дълго време дори и не предполагали, че има полза от семките му. Слънчогледите били употребявани единствено за украса на градини и паркове.
Легенда разказва, че един селянин от Русия решил да направи олио от слънчогледови семки, като за целта използвал ръчна преса. В края на деветнадесети век този вкусен и евтин продукт бил любим не само в Европа, но и в Америка.
Слънчогледовите семки са наистина уникален продукт на природата. Тяхната биологична ценност е много по-висока от тази на яйцата и на месото, а организмът ги преработва няколко пъти по-бързо, в сравнение с продуктите от животински произход.
В слънчогледовите семки има много по-голямо количество витамин D , отколкото в черния дроб на рибата треска, която постоянно е била смятана за най-богат източник на това ценно вещество.
Редовното консумиране на слънчогледови семки е извънредно подходяща за кожата, тъй като я прави да изглежда сияйна и свежа. Слънчогледовите семки подобряват храносмилателния баланс на организма и на лигавиците .
В слънчогледовите семки се съдържат и много незаменими аминокиселини , които осигуряват естествен обмен на мазнини в организма, както и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Въпреки че някои от тях не се синтезират в организма на човека, те са по-ценни даже и от някои витамини. Без тяхното наличие в тялото клетъчните мембрани и нервните влакна са много уязвими и лесно се разрушават. Те предотвратяват натрупването на излишен холестерол, който е причина за развитието на атеросклероза и увеличение на риска от инфаркт на миокарда.
Слънчогледовите семки са полезни и защото имат богатото наличие на минерали като фосфор и калий, както и магнезий, селен, цинк , натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо и какво ли още не.
За да се набави необходимата дневна норма от витамин Е за тялото на възрастен човек са достатъчни само 50 гр. семки . За съжаление обаче, въпреки че са изключително полезни, слънчогледовите семки са и много калорични – в 100 гр. от тях се съдържат 700 калории.
Ценните вещества в необелените семки могат да се запазят твърде дълго време, защото люспите ги пазят от вредни въздействия.Не си купувайте готови обелени семки, тъй като в тях се окисляват мазнините, което е много вредно.