Спанакът обикновено не фигурира в ежедневното ни меню. А би трябвало! Ако си спомним историите за Попай моряка от анимационните филмчета, в тях се разказваше как благодарение на спанака г лавният герой получаваше исполинска сила. Макар че този зелен листен зеленчук всъщност няма да ни осигури по-силни мускули, ще ни донесе много други ползи за здравето.
Спанакът не е предпочитан от повечето хора заради вкуса му, но, прибавен към различни рецепти или с различни подправки, става апетитен. Трябва ни само шепа спанак на ден, за да се възползваме от полезните хранителни вещества в него.
Счита се, че спанакът произхожда от района на древна Персия, като е станал част от трапезата на европейците чак през 11-и век. За първи път бил внесен в Испания, а по-късно, когато започнали да го доставят и в Англия, станал известен като „испанския зеленчук”.
Спанакът е богат източник на витамини и минерали: съдържа много големи количества витамини К, А и С и минералите манган, магнезий, желязо, калций и калий. Също така е богат на фитонутриенти – вид мощни антиоксиданти. Същевременно има много малко калории – 41 на купичка спанак. Той е един от малкото зеленчуци, за които се препоръчва да ги сварим за минута преди да консумираме.