Следващия път, след като ядете шоколад, не се чувствайте извънредно много виновни.
Въпреки лошoтo си реноме, лакомството действително има редица ползи за здравето.
Шоколадът, предимно тъмният, би могъл да е наш приятел, а не враг, като ключовите думи са количество и качество.
Вижте как шоколадът благоприятства на тялото ни.
Според разни изследвания какаовите флаваноли, съдържащи се в шоколада, имат положителен ефект върху лошия холестерол.
2. Подпомага мозъка и бори деменцията.
Учени от Харвардския медицински институт твърдят, че пиенето на две чаши горещ шоколад на ден би могъл да държи мозъка здрав и предотвратява намаляването на паметта при по-възрастни хора.
Все повече проучвания сочат, че консумацията на шоколад може да помогне за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания с една трета.
4. Може да предпази от инсулт.
Канадско проучване, включващо 44 489 души, след което се устнановява, че хората, консумиращи шоколад, е с 22% по-малко вероятно да получат инсулт. В допълнение редовните консуматори на шоколад, прекарали инсулт, е с 46% по-малко вероятно да умрат след него.
5. Той е зареден с антиоксиданти.
Черният шоколад съдържа солидни количества флавоноиди, които борят болестите. Такива се откриват и в червеното вино, плодовете и зеленчуците.
6. Помага при предменструален синдром.
Консумацията на шоколад води до изхвърляне на хормона на щастието, който понижава тревожността. Освен това е с високо съдържание на магнезий, който повдига настроението и сваля задържането на вода в тялото.