Крушите са чудесен първоизточник на разтворими фибри. Те съдържат витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин С,витамин Е, фолиева киселина и ниацин.
Някои видове съдържат повече желязо, в сравнение с други. Това би могло да се види, след като нарязаните круши стават кафяви. Ако месото не покафенява, това значи, че съдържанието на желязо е много малко.
Редовната консумиране на круши би могло да ни предпази от редица заболявания, като например:
1. Високо кръвното налягане – крушите съдържат глутатион, който притежава антиоксидантно действие, което го прави доста полезен при високо кръвно налягане и мозъчен инсулт.
2. Висока температура – охлаждащият ефект на крушата я прави чудесно средство за смъкване на високата температура. Най-добрият начин да смъкнем температурата бързо е да изпием една чаша, прясно изцеден сок от круша
3. Крушата притежава имуностимулиращо действие – съдържанието на антиоксидантни, витамини и минерали превръща крушите в отличния имуностимулатор. Пийте сок от круши, като чувствате, че се разболявате.
4. Остеопороза – крушите съдържат химическия елемент бор. Борът помага на тялото да запази калция, като по този начин предотвратява или забавя възникването на остеопорозата.
5. Бременност – високото количество на фолиева киселина предотвратява дефекти при кърмачетата. Поради това крушите са много полезни за бременните жени.
6. Висок холестерол – крушите помагат за понижаването на високите нива на “лошия“ холестерол благодарение на пектина, който се съдържа в тях.
7. Запек – пектинът в крушите действа като диуретик и има леко слабително действие. Пиенето всекидневно на сок от круши помага за стимулирането на перисталтиката на червата. Мекият диуретичен и слабителен ефект на крушите помагат за пречистването на тялото от натрупаните токсини.