За всички, които обожават кисело зеле, но нямат изба и бидон: Моята рецепта БЕЗ хрян, царевичен кочан и консерванти!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
За всички, които обожават кисело зеле, но нямат изба и бидон: Моята рецепта БЕЗ хрян, царевичен кочан и консерванти!
За всички, които обожават кисело зеле, но нямат изба и бидон: Моята рецепта БЕЗ хрян, царевичен...
39789
Източник: За Жената
За всички, които обожават кисело зеле, но нямат изба и бидон: Моята рецепта БЕЗ хрян, царевичен кочан и консерванти!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За всички, които обожават кисело зеле, но нямат нито бидон, нито изба, където да го съхраняват: Нашата читателка Валентина предлага интересен начин за приготвяне и съхранение на киселото зеле. Ето какво ни пише тя:

„Здравейте скъпи приятели.

Днес искам да споделя с вас един много лесен начин за приготвяне на кисело зеле в буркан .

Знам, че повечето от вас живеят в жилищни блокове и времената не са като преди, когато зимнината редовно се приготвяше в големи казани, а зелето се съхраняваше в бидон или буре.

Киселото зеле в буркан става също толкова вкусно, колкото и при приготвянето му в бидонче. Бурканите се прибират в килера и цяла зима ще имате вкусно зеле, което можете да използвате за салата, приготвяне на баница, яхния...

При приготвянето не се използва консервант или лозов лист, а само няколко глави зеле и сол, след което се оставя да престои 1 седмица, през което време зелето ще ферментира. След това е готово за консумация.

Аз използвам 2 глави зеле в рецептата, можете и 3 или 4, зависи колко зеле искате да имате за зимата, но съветът ми е да правите по-малко, например 2 глави, които ще "издържат" няколко месеца.

Не забравяйте, че зелето е зеленчук, който се предлага през зимните месеци, така че когато ви остане 1 буркан от зимнината, веднага можете да направите нова партида.

Въпреки това, колкото по-дълго оставите зелето да престои в сока си, толкова повече ще ферментира и ще вкисне и дори може да стане неприятно за ядене.

Затова сега направете това количество, което приготвям аз, а след това, ако трябва, пригответе още, защото много лесно се прави...

Ще го правите 1 ден през следващите 2-3 месеца, ще се убедите сами след процедурата, която е изключително лесна.

Нужно е само да използвате твърди и зрели зелеви кочани, които трябва да се измият добре. Главите се нарязват на ситно или се настъргват на ренде, след което цялото зеле се събира в по-голяма тенджера.

кочан зеле

Снимка: YouTube

настъргано зеле

Снимка: YouTube

След това добавете сол и разбъркайте с ръце, докато солта се разпредели равномерно. На 1 кг зеле се слага 1 пълна супена лъжица сол.

След това сложете точилка върху тенджерата и я покрийте с памучна кърпа и оставете да престои 2-3 часа, докато зелето си пусне сока.

След като престои, зелето се опитва на вкус - ако няма достатъчно сол, се добавя според нуждите.

Ще забележите, че зелето е пуснало много сок през това време. Започвате да пълните зелето заедно със сока в бурканите. Освен това използвайте чисти и стерилизирани буркани.

нарязано зеле в буркани

Снимка: YouTube

Напълнете бурканите със зеле с ръце или с голяма лъжица, след което разпределете сока равномерно в тях. Не препълвайте бурканите, оставете 1-2 см място в буркана и поставете мрежеста/пластмасова решетка отгоре, за да притисне зелето надолу.

пълнене буркан със зеле

Снимка: YouTube

зеле в буркани за зимата

Снимка: YouTube

И още един съвет от мен към вас. По време на ферментацията зелето не се затваря със съответния капак.

Бурканите просто се покриват с чинийка, тава или кърпа и се оставят в килера или на друго тъмно и сухо място да престоят 7 дни, докато зелето втаса.

буркани със зеле

Снимка: YouTube

След втасването бурканите се затварят свободно със съответния капак и зелето е готово за употреба.

кисело зеле в буркани

Снимка: YouTube

Това количество ще ви стигне за 2-3 месеца, разбира се в зависимост от това колко ядете и т.н., но ако стои неизползвано дълго време може да вкисне. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft