Истниските ценители на виното със сигурност са добре запознати с тънкостите при консумацията на божествената напитка.
Ако не сте сред най-заклетите привърженици на виното, но все пак обичате да пийвате по една, две чаши, няма да загубите нищо, ако хвърлите един поглед на следващите редове и се опитате да избягвате подобни грешки.
Избягваме бялото вино през зимата
Повечето хора приемат, че бялото вино и розето се пият в горещите дни, а червеното – през есента и зимата. Истината е, че няма такава закономерност и нищо не изисква разделянето на вината на този принцип.
Отнасяме се снизходително към вина със завиващи се тапи
Обикновено смятаме, че щом една бутилка не е затворена с коркова тапа, а с капачка на винт, значи виното е нисък клас. Разбира се, че коркът е по-добрият вариант, но и другите тапи не са 100% гаранция за лошо вино. Напоследък все повече изби ги ползват с цел по-лесното отваряне на виното. Коркът по-скоро е задължителен за вина, които ще отлежават повече време.
Сервираме виното с неправилна температура
Прието е, че червено вино е необходимо да се сервира със стайна температура, а бялото трябва да бъде охладено, а не ледено. Ако съхранявате червеното вино в хладилник или студена изба, хубаво е да го оставите около 30 минути да се затопли и тогава да го консумирате. Бялото вино пък може да подтисне ароматите си, ако е оставено да замръзне или ако напълните догоре чашата си с лед и сложите лимон, който съвсем да развали букета от вкусове.
Не оставяме виното да диша, преди да го консумираме
Хубаво е да оставим всяко вино да диша, преди да го разлеем по чашите. Виното има нужда да вземе въздух, като по този начин се стимулира разкриването на богатия аромат и омекването на танините. Ако не разполагате с декантер или гарафа, просто отпушете бутилката и я оставете за известно време.
Неправилно хващаме чашата
Най-добрият вариант е да хванете стъблото на чашата, като го придължате с палеца и показалеца си. По този начин топлината от ръката ви не докосва най-горната част от чашата и виното остава хладно за по-дълго време
Консумираме червеното вино с месо, а бялото – с риба
В това няма нищо нередно, но понякога може да пробваме и нещо различно. Например пушената сьомга или риба тон се комбинира страхотно с червено вино, а пилешкото месо върви с чаша бяло вино. Така че не е задължително винаги да спазваме подобни "правила".
Не сме свикнали да се консултираме
Ако сте ценител на виното и за вас има значение какво пиете, не се притеснявайте да питате. Направете това усилие, особено ако има човек, който може да ви посъветва и да ви препоръча най-подходящото за вашия вкус вино.