Експерти съставиха списък на храни, които биха могли частично да сведат до минимум вредите от тютюнопушенето.
Зеле - проучвания, проведени от Националния институт по екология на САЩ, разкриват, че зелето е отлично средство за профилактика на рака. Причината за това е наличието на растителни изотиоцианати.
Това са антиоксиданти, които доста изследвания определят като ефикасни при борбата с рака.
Освен обикновеното зеле, такива способности притежават също китайското зеле, а и броколите . Редовната консумация на зеленчука намалява риска от рак на белите дробове с 36%.
Доматен сок - японски учени казват, че защитният ефект на доматения сок се дължи на наличието в състава му на антиоксиданта ликопен, който потиска образуването на кислородни радикали. Това са молекули, които са вредни за клетките, пише Пик.
Сок от моркови - бета-каротинът, който се съдържа в оранжевия зеленчук, се преобразува от тялото във витамин А, необходим за укрепване на лигавиците. Две чаши сок от моркови на ден са достатъчни за пушача.
Пшеница - тя съдържа цял набор от полезни и активни вещества, включително витамини Е и B12, фолиева киселина и селен, които защитават белите дробове.