За да не ви се подува коремът без причина - направете си мляко по тази рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
За да не ви се подува коремът без причина - направете си мляко по тази рецепта:
7645
Снимков материал: pixabay.com
За да не ви се подува коремът без причина - направете си мляко по тази рецепта:

Оризовото мляко не е "мляко" в буквалния смисъл на думата, а напитка, приготвена от ориз. Също както соевото и бадемовото мляко, то не е от животински произход, така че хората с непоносимост към лактоза могат да го пият спокойно. Оризовото мляко принадлежи към питателните, лесно смилаеми храни.

Оризовото мляко е отличен заместител на обикновеното краве мляко в дните на гладуване (включително и на пости). Не е мазно, така че може да се използва за приготвяне на различни ястия и десерти. За хората, които избягват кравето мляко поради алергии, то е отлична алтернатива, независимо дали го приготвят сами или го купуват като готов продукт.

Оризовото мляко се прави от сварен ориз (обикновен или пълнозърнест) и по желание може да бъде леко подсладено. В противен случай оризовото мляко само по себе си вече има свой собствен леко сладък вкус, който възниква от естествените ензимни процеси, когато въглехидратите се превръщат в захари.

Ако го сравним с кравето мляко, оризовото мляко има по-висок процент въглехидрати, но от друга страна не съдържа достатъчно калций и протеини и е напълно без лактоза и холестерол.

Оризовото мляко може да ви се стори разредено в сравнение с кравето мляко, но някои го намират за много вкусно, което разбира се зависи от количеството вода в млякото. Много хора обаче си го правят у дома по собствена рецепта и вкус, а рентабилността е голямо предимство, защото в домашното оризово мляко няма добавки и "подобрители" (калций, витамини А, D...).

оризово мляко

Оризово мляко - рецепта

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

1 литър вода

125 г ориз

1 пръчка ванилия (или канела)

ПРОЦЕДУРА:

Съставките се слагат в тенджера и се варят на умерена температура до омекване на ориза. Оставете да изстине, след което извадете шушулката ванилия (пръчката канела). След това сложете цялото съдържание в блендер. Разбийте добре, след това оставете да престои още 45 минути, след което прецедете през слой тензух.

оризово мляко приготвяне

Съхранявайте полученото оризово мляко в хладилник.

Голямото му предимство е, че то не предизвиква подуване на стомаха, което е една от неприятните последици от непоносимостта към лактоза.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft