Оризовото мляко не е "мляко" в буквалния смисъл на думата, а напитка, приготвена от ориз. Също както соевото и бадемовото мляко, то не е от животински произход, така че хората с непоносимост към лактоза могат да го пият спокойно. Оризовото мляко принадлежи към питателните, лесно смилаеми храни.
Оризовото мляко е отличен заместител на обикновеното краве мляко в дните на гладуване (включително и на пости). Не е мазно, така че може да се използва за приготвяне на различни ястия и десерти. За хората, които избягват кравето мляко поради алергии, то е отлична алтернатива, независимо дали го приготвят сами или го купуват като готов продукт.
Оризовото мляко се прави от сварен ориз (обикновен или пълнозърнест) и по желание може да бъде леко подсладено. В противен случай оризовото мляко само по себе си вече има свой собствен леко сладък вкус, който възниква от естествените ензимни процеси, когато въглехидратите се превръщат в захари.
Ако го сравним с кравето мляко, оризовото мляко има по-висок процент въглехидрати, но от друга страна не съдържа достатъчно калций и протеини и е напълно без лактоза и холестерол.
Оризовото мляко може да ви се стори разредено в сравнение с кравето мляко, но някои го намират за много вкусно, което разбира се зависи от количеството вода в млякото. Много хора обаче си го правят у дома по собствена рецепта и вкус, а рентабилността е голямо предимство, защото в домашното оризово мляко няма добавки и "подобрители" (калций, витамини А, D...).
Оризово мляко - рецепта
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 литър вода
125 г ориз
1 пръчка ванилия (или канела)
ПРОЦЕДУРА:
Съставките се слагат в тенджера и се варят на умерена температура до омекване на ориза. Оставете да изстине, след което извадете шушулката ванилия (пръчката канела). След това сложете цялото съдържание в блендер. Разбийте добре, след това оставете да престои още 45 минути, след което прецедете през слой тензух.
Съхранявайте полученото оризово мляко в хладилник.
Голямото му предимство е, че то не предизвиква подуване на стомаха, което е една от неприятните последици от непоносимостта към лактоза.