Първо измийте добре и хубаво прегледайте яйцата, още преди да ги приберете в хладилника. За измиването можете да ползвате сапун, но по-добре ще е, особено ако са домашни, да ги оставите за няколко минути в съд с вода с разтворен препарат за почистване на съдове.
Така ще сведете до минимум риска от заразяване със салмонела.
Яйцата трябва да се съхраняват при температура около 4 градуса по Целзий.
Така те могат да престоят до две седмици. Но ако целостта на черупката е нарушена, трябва да се консумират в рамките на деня. Препоръчително е да не се оставят на вратата на хладилника, тъй като промените в температурата водят до по-бързото им разваляне.
За да избегнете напукването на черупките при варене, не използвайте пресни яйца. Те са по-крехки. Освен това яйцата трябва да са със стайна температура преди да ги сложите в тенджерата.
Най-добрият метод
Според опита на нашите консултанти най-сигурният и лесен начин да сварите яйцата си с минимална фира е следният:
1. Почистете идеално яйцата и, разбира се, ги оставете да бъдат със стайна температура.
2. Сложете ги в неголяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца са ви необходими 1 1/2 л вода.
3. След като водата заври, махнете тенджерата веднага от котлона и я оставете похлупена за 17 минути.
4. След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца.
5. След като яйцата се охладят напълно, са готови за боядисване.
С този метод получавате идеално сварени яйца с минимални щети. Опитайте!
малък съвет:
Ако яйцата ви са с печати върху черупката, вземете мека гъба, сода за хляб и топла вода и ги изтрийте.