Цитрусовите любители вероятно са запознати с помелото. Този кисело- сладък плод с горчив вкус се оценява много високо, поради многобройните си полезни свойства. Помелото е най-големият плод от цитрусовото семейство , наподобяващ грейпфрут на вид и портокал на вкус. За щастие придобиването на такъв екзотичен плод вече не е проблем, тъй като често се появява на рафтовете на нашите супермаркети.
Е, ако някога сте се съмнявали дали да си купите от него или не, не забравяйте да прочетете тази статия. Ще ви разкажем колко ценни са тези плодове за здравето , тонуса на кожата и красотата.
За какво е полезно помелото
Поради високото съдържание на витамин С, помелото трябва да се консумира за профилактика на грип и да улесни хода на настинките. Честото използване на този плод прави тялото по-устойчиво на различни заболявания.
Също така помелото е най-ценният източник на мед и желязо, необходими на тялото .
Този цитрус увеличава нивото на киселинност в женската интимна зона, предотвратявайки възпроизвеждането на вредни бактерии.
Незаменими плодове подобряват състояние на косата, кожата и ноктите. Витамин С в такава концентрация поддържа най-важните колагенни връзки за женската красота .
Магнезият, съдържащ се в помелото, е известен със способността си да подобрява качеството на съня и да го прави по-дълъг.
В допълнение към витамините, сочните плодове съдържат прилично количество витамин А , което предотвратява преждевременното стареене на кожата. Той предпазва кожата ви от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи.
Помелото трябва да се въведе в храната на тези, които искат да отслабнат , защото с помощта на растителните влакна, които съдържа перфектно почистват червата, и поради съдържанието на пектин, също помага за ускоряване на метаболитните процеси.
За да накарате кожата ви да изглежда свежа и да остане в добра форма, трябва да я бършете със сок от помело . Също така, може да се добави пресен сок към маската ви за нормална и мазна кожа.
Въпреки ползите от помелото за тялото, трябва да се помни, че твърде честото използване на този продукт може да предизвика алергични реакции . Гастроентеролозите не препоръчват използването на този плод при хора, които страдат от гастрит или пептични язви.