За жените над 40 годишна възраст - С какво да се храните, за да сте здраве и жизнени

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
За жените над 40 годишна възраст - С какво да се храните, за да сте здраве и жизнени
84411
Снимков материал: pixabay.com
За жените над 40 годишна възраст - С какво да се храните, за да сте здраве и жизнени

Някои от полезните за тялото вещества често започват да липсват при жените след 40-годишна възраст. Затова е необходимо да си ги доставяме в по-големи количества.

Липсата им би могла да доведе до неприятни последствия в периода на менопауза или да направи костната система по-уязвима пред остеопорозата.

Фитоестрогени - по време на менопаузата спада нивото на естроген . От това се получава депресия, повишаване на килограми и много други сапътстващи проблеми. За облекчение симптомите на менопаузата помагат фитоестрогените (естествени аналози на естроген). Техни източници са: соя, леща, боб, слънчогледово и ленено семе.

Антиоксиданти - за да поддържате добро здраве на сезонните заболявания, се нуждаете от повече антиоксиданти, като витамин C и витамин A. За подсилване на имунитета консумирайте цитрусови плодове, салати със зехтин, домати, тиква и моркови.

Фибри - обичайно след 40 години много жени започват да пълнеят. Най-добрият съюзник в борбата срещу килограмите е целулозата. Храни, богати на фибри, подпомагат храносмилането и пречистват червата. Източници, богати на фибри са бобовите растения, зърнените култури и суровите зеленчуци.

Йод - стресът и средата на живот въздействат на ендокринната система на по-възрастните жени. Предимно засегната е щитовидната жлеза . Като превенция на заболяванията, свързани с нея, консумирайте храни, богати на йод - морски дарове, йодирана сол, зеленолистни зеленчуци, сурови орехи.

Омега-3 мастни киселини - след 40 години рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-голям неколкократно. Полезните мастни киселини ​​намаляват възпаленията и предотвратяват появата на съсиреци, които водят до инсулт или инфаркт. Най-добрият източник на Омега-3 мастни киселини са суровите ядки и рибата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft