Благодарение на съдържащите се в него фитохимикали, наречени анти-ароматаза, нарът понижава риска от рак на млечната жлеза , показва изследване, проведено от американски специалисти. Компонентите, влизащи в състава на наровете, намаляват производството на хормона на естроген и по този начин предотвратяват размножаването на раковите клетки в гърдите и блокират появата на злокачествено образувание .
Според учени и специалисти от Американската асоциация за изследване на рака (American Cancer Society), нарът съдържа и полифеноли с ясно изразени антиоксидантни свойства, които също влияят понижаващо на риска от рак .
Действието на анти-ароматазата, както по-често е наричана елаговата киселина , се заключава в свойството й да забавя процеса на превръщане на андрогена в естроген.
Американските учени възлагат сериозни надежди, че с още изследвания в тази посока, може да се окаже възможно изработването на медикамент, в който посоченият механизъм на антираково действие е многократно засилен, съобщава Би Би Си.