Стомашните бактерии превръщат черния шоколад в полезни противовъзпалителни съединения , които са полезни за сърцето, установиха учени. Чревните бактерии, както и бифидобактериите преработват шоколада и освобождават полезни полифенолни съединения, съобщават изследователи от университета в Луизиана, САЩ.
Екипът на д-р Джон Финли първоначално прави тестовете като използва какао на прах, но е категоричен, че тъмният шоколад съдържа същите полифенолни или антиоксидантни съединения. "Консумацията на много сладки и мазни храни може да доведе до затлъстяване и диабет от 2-ри тип, но хората трябва да правят разлика между млечния и черния шоколад.
Съдържанието на какао в продукта е от най-голямо значение", обяснява д-р Финли. Въпреки че шоколадът може да се използва като лекарство , учените съветват да не се консумира в големи количества. " Диета , богата на плодове и зеленчуци, в комбинация с активен начин на живот е най-добрият начин да запазите сърцето си здраво", твърдят учените.