Орехите предпазват от сърдечни заболявания , установиха американски учени. Те открили значително подобрение на нивата на холестерола и гъвкавостта на кръвоносните съдове, което помага за гладкия приток на кръв, само четири часа след консумацията на обелени орехи или на орехово масло.
Изследването показва, че редовната консумация предпазва от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план.
Учените давали на 15 участници с високи нива на холестерол четири вида храни - две шепи обелени орехи (85 грама), шест грама кожа на орех, 34 грама ядки с отстранени мазнини и три супени лъжици орехово масло (51 грама). Те анализирали отговорите след 30 минути, един час, два часа, четири часа и шест часа.
Учените установили, че еднократна консумация на орехово масло, което се среща и в обелените орехи, подобрява състоянието на кръвоносните съдове след четири часа. Според изследователите орехите съдържат омега-3 мастни киселини, растителни стероли, за които е известно, че понижават холестерола, и витамин Е и това обяснява защитните им свойства.