Най-древните лакомства, познати на човечеството, ни помагат да изглеждаме и да се чувстваме добре . На всичко отгоре сушените кайсии, сливи и прочее придават чудесен вкус на десертите и на пикантните сосове. Наистина, калориите им не са никак малко (от 200 до 300 в 100 грама), така че не бива да прекаляваме с количествата им.
В тях има всичко – витамини, минерали, олигоелементи, органични киселини, фибри. Съдържат и полезни въглехидрати – гликоза и фруктоза, които ни зареждат с енергия, без да повишават нивото на кръвната захар. Консумирани в малки количества между отделните хранения, те бързо засищат глада и ни предпазват от опустошителни набези на хладилника.
Сушените плодове са богат източник на пектини (разтворими фибри), подпомагащи храносмилането. Набъбвайки в червата, те буквално попиват вредните остатъци от обмяната на веществата и ги изхвърлят от организма. С помощта на фибрите тялото ни се освобождава и от излишния холестерол, нещо особено важно за профилактиката на сърдечносъдовите заболявания – най-вече на атеросклерозата. Препоръчителната дневна доза фибри е 25-35 грама, тоест близо два килограма сушени плодове годишно.